Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?
Impregnacja deski
Pierwszym krokiem, kiedy przyniesie się nową drewnianą deskę do domu jest jej prawidłowa impregnacja. Często ten etap jest pomijany, co niestety skraca żywotność oraz estetyczny wygląd deski drewnianej.Jak tłumaczy ekspert ze sklepu oferującego drewniane wyposażenie do kuchni Practic: Impregnacja deski ma na celu ochronić ją przed uszkodzeniami, przenikaniem zapachów, przebarwieniami oraz szkodnikami. Bardzo ważne jest, aby do olejowania desek drewnianych używać tylko preparatów, które dozwolone są do kontaktu z żywnością. Zatem nie mogą to być zwykłe preparaty używane do impregnacji mebli znajdujące się w marketach budowlanych.Warto również pamiętać, że przed nałożeniem preparatu impregnującego deskę należy oczyścić z ewentualnego kurzu oraz okruchów, aby nie przykleiły się do powierzchni deski podczas impregnacji.
Użytkowanie drewnianej deski
Deska drewniana używana jest w kuchni jak każda inna. Warto jedynie mieć na uwadze kilka wskazówek, które przedłużą jej żywotność. Drewniane deski nie powinny być długo moczone, dlatego podczas gotowania nie pozostawiaj ich na długo w zlewie z wodą. Zbyt długie moczenie w wodzie może spowodować napęcznienie deski lub jej pęknięcie. Ponadto bardzo ważne jest, aby drewniane deski do krojenia chować do szafek tylko jak w pełni wyschną po umyciu . Nie zaleca się również mycia drewnianych desek w zmywarkach. W przypadku krojenia suchych produktów, jak pieczywo z deski wystarczy zetrzeć suchą ścierką ewentualne okruchy.Zniwelowanie zapachu
Mimo że deska drewniana została poprawnie zabezpieczona oraz jest używana zgodnie z podstawowymi zasadami, to wraz z czasem może się zużywać. Najczęściej pojawiają się plamy powstałe na skutek krojenia owoców lub warzyw. Dodatkowo, jeśli używamy deski drewnianej do krojenia mięsa z czasem może pojawić się nieprzyjemny zapach. W obu sytuacjach niezawodna będzie cytryna. Należy na desce rozsypać niewielką ilość soli, a następnie połówką cytryny pocierać o powierzchnię deski. Powstałą w ten sposób papkę zaleca się pozostawić na kilka minut, a następnie przy pomocy ręcznika papierowego zmyć do sucha. W ten sposób przebarwienia oraz ewentualny nieprzyjemny zapach zostaną usunięte.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana