Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czyszczenie komina. Etapy postępowania
Sprawny komin to przede wszystkim komin czysty, pozbawiony nalotów z sadzy i innych przeszkód utrudniających odprowadzanie spalin. Dlatego tak ważne jest, żeby w regularnych odstępach czasu solidnie oczyścić przewody kominowe – nie tylko poprawimy w ten sposób ciąg, co przełoży się na wydajniejsze zużycie paliw, ale również zapobiegniemy niebezpieczeństwom takim jak pożar sadzy.
Czy komin możemy oczyścić samodzielnie?
Polskie przepisy dopuszczają możliwość samodzielnego czyszczenia kominów – podejmując się tego zadania ponosimy jedynie koszt niezbędnego do pracy sprzętu oraz czasu potrzebnego na wykonanie zadania. Czy jednak warto oszczędzać na usługach kominiarskich? Pomijając fakt, że czyszczenie komina jest pracą dość niebezpieczną, to wykonując ją samodzielnie nie będziemy mieli żadnego prawnego potwierdzenia, że komin faktycznie został oczyszczony. Dlaczego jest to takie ważne?
- Ponieważ w przypadku gdy zanieczyszczony komin stanie się przyczyną zagrożenia dla domu i domowników – np. wybuchnie w nim pożar sadzy – ubezpieczyciel może odmówić nam wypłacenia odszkodowania, jeśli nie otrzyma potwierdzenia, że komin był czyszczony zgodnie z prawnymi wymogami – mówi przedstawiciel firmy Kominiarze Szczecin - Takie potwierdzenie może wystawić po wykonaniu pracy jedynie uprawniony do tego kominiarz.
Co jest potrzebne do oczyszczenia komina?
Podstawowym sprzętem do czyszczenia komina jest szczotka o kształcie dopasowanym do średnicy i przekroju przewodu kominowego. Ponadto powinna ona być wykonana z odpowiedniego materiału – np. do czyszczenia wkładów metalowych używa się szczotki z włosia nylonowego, by nie uszkodzić ich powierzchni. Niezbędne okażą się również: folia malarska, wiadro, latarka i narzędzie do wygarniania sadzy, np. łopatka
Etap pierwszy - przygotowania
Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy kotłownię. Wnętrze wykładamy folią malarską i usuwamy z niej wszystko, co nie powinno ulec zabrudzeniu. Piec grzewczy odłączamy od komina, a otwór w kominie szczelnie zatykamy, np, szmatką. Upewniamy się również, że wyczystka kominowa jest dobrze zamknięta.
Etap drugi – wchodzimy na dach
Żeby oczyścić komin musimy dostać się do jego wylotu – w tym celu należy wejść na dach. Najlepiej zrobić to przez właz na poddaszu. Dla większego bezpieczeństwa możemy użyć specjalnego podestu, który można zamontować na dachu. Do komina wkładamy obciążoną przy pomocy kuli szczotkę i opuszczamy ją na sam dół. Następnie wyciągamy ją i ponownie opuszczamy – powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Teraz możemy zejść do kotłowni i wybrać z wyczystki sadzę, którą oderwaliśmy od przewodu. Robimy to bardzo ostrożnie, nie otwieramy wyczystki od razu na całą szerokość, lecz powoli, umożliwiają sadzy stopniowe, swobodne wypadanie do podstawionego wiadra. Resztkę wybieramy przy pomocy łopatki lub pogrzebawcza. Wyczystkę następnie zamykamy, wracamy na dach i ponownie używamy szczotki. Całą procedurę powtarzamy, aż w kominie już nie będzie dużo sadzy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana