Kuchenny trójkąt roboczy
24 września 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy i jakie ma znaczenie przy projektowaniu kuchni?

Kuchenny trójkąt roboczy to pewna zasada projektowa, która pozwala wyznaczyć umieszczenie podstawowych sprzętów wyposażenia kuchni. Znacznie ułatwia proces przygotowywania posiłków i poruszania się po kuchni. Cała zasada opiera się na tym, aby rozmieścić sprzęty w taki sposób, aby do minimum ograniczały przemieszczanie się z jednego końca kuchni, na drugi. Na czym polega ta zasada?

Charakterystyka kuchennego trójkąta roboczego

Projektując kuchnię, nie wolno pomijać tak ważnej zasady, jaką jest trójkąt roboczy. Na planie wierzchołków trójkąta rozmieszcza się trzy podstawowe elementy wyposażenia kuchennego (zlewozmywak, lodówka i płyta kuchenna połączona z piekarnikiem). Istota tych elementów wynika z roli, jaką spełniają. Zlewozmywak stanowi podstawę w strefie „czystej” (mycie rąk, owoców, warzyw itd.), lodówka służy jako główny element do przechowywania jedzenia, a kuchenka umożliwia gotowanie. Właśnie dlatego te trzy podstawowe sprzęty stanowią również najpotrzebniejsze elementy wyposażenia, bez których gotowanie nie byłoby możliwe. Zaczynając projektowanie kuchni, należy więc pamiętać przede wszystkim o ustawieniu tych elementów w pierwszej kolejności.

Na czym polega kuchenny trójkąt roboczy?

O tym, jak ważną rolę w projektowaniu kuchni spełnia trójkąt roboczy, zdają sobie sprawę projektanci z Mebli Robko, którzy już na etapie zamawiania mebli na wymiar zwracają uwagę właśnie na te podstawowe elementy. Ważnym czynnikiem definiującym zasadę trójkąta roboczego, jest ustawienie lodówki i zlewu tak, aby odległość między nimi mieściła się w przedziale 120 – 210 cm. Zlew i płyta powinny być natomiast umieszczone w takiej samej odległości (120 – 210 cm, ewentualnie 90 cm w mniejszych kuchniach). Płytę i lodówkę należy tak sytuować, aby znajdowały się maksymalnie 120 – 270 cm od siebie.

Zalety kuchennego trójkąta roboczego

Zasada kuchennego trójkąta roboczego pozwala umieścić niedaleko siebie wszystkie niezbędne sprzęty kuchenne. Idealny trójkąt roboczy to także taki, który umożliwia poruszanie się w prawą stronę od lodówki do płyty grzewczej. Stosując się do tej prostej zasady, znacznie poprawia się komfort pracy i zmniejsza odległość, jaką trzeba pokonać w trakcie przygotowywania posiłków. Układ mebli i sprzętów, jakie się w niej znajdują, powinny w jak największym stopniu ułatwiać pracę i skracać czas potrzebny do gotowania. Jednym z lepszych rozwiązań, jest powierzenie tej czynności profesjonalistom i zaprojektowanie kuchni na wymiar. Dzięki temu zyskuje się pewność co do zachowania niezbędnych odległości dla ergonomii pomieszczenia.