6 stycznia 2018

Kategoria:
Dom i ogród

Charakterystyka pieców z podajnikiem ślimakowym firmy Fokus

Nowoczesne kotły i piece to zaawansowane urządzenia. Rozwój ich technologii idzie w kierunku coraz mniejszej obsługi ze strony użytkownika i coraz silniejszej automatyzacji. Obecnie można korzystać z kotłów, które nie wymagają  stałej obsługi.  Dziś przyjrzymy się piecom z podajnikami ślimakowymi.

Zalety i zastosowania kotłów z podajnikiem

Nowoczesne kotły i piece często są wyposażone w podajniki, które podnoszą wygodę użytkowania i sprawiają, że urządzenie wymaga minimum uwagi ze strony właściciela. O zaletach podajników opowiada ekspert z firmy Fokus.

Zadaniem podajników jest dostarczanie paliwa w taki sposób, aby piec pracował ciągle według harmonogramu zaprogramowanego przez użytkownika. Po umieszczeniu paliwa w zasobniku wszystko odbywa się samoczynnie. Nie musimy regularnie zaglądać do pieca, bo on sam pobiera sobie węgiel, pellet czy inne paliwo. Oprócz tego do komory spalania wtłaczana jest optymalna ilość powietrza. Dzięki temu spalanie jest maksymalnie wydajne.

Kotły z podajnikami ślimakowymi są przeznaczone do pracy z różnymi rodzajami opału, takimi jak: ekogroszek, groszek, pellet, a nawet  pestki owoców. Niezależnie więc od tego, czy zdecydujemy się na groszek, czy też nowoczesną biomasę, możemy korzystać z podajników, które oszczędzą nam czasu i pracy.

Przykładowe kotły z podajnikiem

Jakie parametry i właściwości mają piece z podajnikami ślimakowymi? Tutaj występuje duża różnorodność. Przyjrzyjmy się dwóm modelom. Pierwszy to kocioł Fokus Max-Eko 15 kW, a drugi – Fokus Max –Uni  20 kW.

Model Fokus Max-Eko 15 kW przeznaczony jest do opalania ekogroszkiem. W zależności od zastosowanego podajnika kocioł  opalany jest również  pelletem. Może być urządzeniem grzewczym w niskotemperaturowych wodnych instalacjach centralnego ogrzewania otwartego lub zamkniętego systemu. Jego sprawność sięga 88%.  Jest wyposażony w podajnik ślimakowy, a zasobnik wymaga uzupełnienia raz na 3–7 dni w zależności od rodzaju paliwa i tempa jego spalania.

Drugie urządzenie to kocioł Fokus Max-Uni -20 kW. Jest on przeznaczony do szerszej gamy stosowanych paliw: groszku, ekogroszku, pelletu i pestek owoców. Podajnik ślimakowy umożliwia regularne i równomierne dostarczanie paliwa stałego na retortę. Zapewnia niską emisję spalin i sprawność sięgającą do 90%. Zbiornik na opał mieści 150 kg i można go doposażyć w system osuszania, który zapobiega korozji, ale nie usuwa wilgoci z paliwa. Obsługa obejmuje wyłącznie dodawanie paliwa do zasobnika co 3–7 dni i usuwanie popiołu.