Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Blat dębowy w kuchni. Czy to dobry pomysł?
Drewno jest bezcennym tworzywem – wygląda szlachetnie, elegancko i ponadczasowo. Prezentuje się stylowo w każdym pomieszczeniu – szczególnie w kuchni. Co ciekawe, odnajduje zastosowanie nie tylko na podłodze. Obecnie prym wiodą blaty – przede wszystkim z rodzimych gatunków drzew, np. dębu. Są solidne, wytrzymałe, wręcz niezniszczalne. Ich design idzie w parze z funkcjonalnością. Co więc warto wiedzieć o dębowych blatach?
Dębowe blaty w kuchni – zalety
Chociaż blaty są wykonywane zarówno z gatunków drzew rodzimych, jak i egzotycznych, te polskie są godne szczególnej uwagi. Po pierwsze są zdecydowanie tańsze. Po drugie w niczym nie ustępują zagranicznym odmianom. Najpopularniejszy jest dąb, nie tylko ze względu na piękny wygląd, ale także wytrzymałość i trwałość. To drzewo, które rośnie na planecie około 65 mln lat, przeciętnie żyje ponad 700 lat.
Przede wszystkim dąb jest ceniony za estetykę. Można go spotkać w różnych odmianach kolorystycznych – od żółtobrązowego po intensywny brązowy. Doskonale wkomponuje się w styl każdej kuchni – zaczynając na rustykalnej, kończąc na skandynawskiej. Przykuwa wzrok, podkreślając dobry gust właściciela. Wygląda wręcz obłędnie, a jego niebanalny design będzie najwidoczniejszym akcentem w każdej kuchni.
Blat dębowy w kuchni wyróżnia jednak nie tylko wygląd, a przede wszystkim niezwykła trwałość i solidność. Dąb jest znany ze swoich cennych właściwości, takich jak:
- odporność na ścieranie i zarysowania,
- łatwa pielęgnacja,
- długa żywotność – nawet setki lat,
- odporność na wilgoć i zmiany temperatury,
- możliwość częstego odnawiania i przemalowywania,
- niewrażliwość na oleiste substancje i czynniki chemiczne.
Powiedzenie „silny jak dąb” ma swoje uzasadnienie – ten gatunek rodzimego drewna jest najodporniejszy ze wszystkich innych.
Aranżacje z drewnianymi blatami w kuchni
Wiele osób zastanawia się, czy dąb będzie pasował do ich kuchni. Otóż jest on tak uniwersalnym drzewem, dostępnym w wielu kolorach, że doskonale wpasuje się w każde pomieszczenie. Przede wszystkim dąb króluje w stylu rustykalnym, który trudno sobie wyobrazić bez drewnianych elementów. Jak mówi specjalista z firmy FATWOOD Damian Kapka, warto postawić na drewniany blat np. lity z ciemniejszym usłojeniem.
Warto też się zdecydować na dębowy blat w przypadku kuchni skandynawskich, w których królują biel i jasne odcienie. Będzie stylowym akcentem, przykuwającym wzrok wszystkich gości. Biel i drewno to eleganckie i szlachetne połączenie.
Drewniane blaty pasują także do klasycznych i nowoczesnych kuchni. Są uniwersalnym rozwiązaniem w przypadku praktycznie każdego stylu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana