Artykuł sponsorowany

W jaki sposób dobrać opał do swojego kotła?

W jaki sposób dobrać opał do swojego kotła?
Zdawać się powinno, że podstawowym kryterium powinna być cena, ale tanio, nie zawsze znaczy ekonomicznie. Odpowiedni opał do naszego kotła musi spełniać jeszcze inne kryteria. Musi być energetyczny, ekologiczny i łatwy w użyciu. Jest wiele rodzajów opału do kotłów grzewczych, poczynając od węgla, oleju opałowego, ekogroszku, a kończąc na pelecie. Z nich wszystkich po przeanalizowaniu różnorodnych aspektów pellet wydaje się bezsprzecznie opałem najbardziej wydajnymi i przyjaznym środowisku. Najpopularniejszym dotychczas paliwem do palenia w kotłach był węgiel oraz jego pochodna – ekogroszek. Oba te paliwa, o ile są dobrej jakości cechuje duża kaloryczność, czyli wysoka wartość opałowa. Mają jednak swoje wady, z których najcięższą jest zanieczyszczanie środowiska. Są też opałem kłopotliwym w użyciu (zwłaszcza węgiel) oraz brudzącym. Gaz jest paliwem czystym, mało kłopotliwym i wysokokalorycznym. Przy wszystkich swoich zaletach ma jedną podstawową wadę, jest paliwem drogim. Kolejne paliwo - olej opałowy - jest wygodne w eksploatacji, ale niestety śmierdzi i również nie należy to tanich. W przypadku oleju opałowego dodatkowym minusem jest zbiornik zajmujący dużo przestrzeni.

Pellet co to takiego?

Pellet jest materiałem opałowym produkowanym z odpadów drzewnych. Surowiec poddawany jest wielu czynnościom w celu jego rozdrobnienia, wysuszenia i granulacji. Finalnie pellet jest chłodzony, transportowany oraz magazynowany. Mając na uwadze surowiec, z którego pellet został wykonany rozróżniamy pellet agro wykonany ze słomy, biomasy lub siana, pellet drzewny zrobiony z trocin lub zrębek oraz pellet z łusek słonecznika lub innych odpadów.

Jaki pellet wybrać?

Z tym pytaniem zwracamy się do eksperta firmy 499.pl, która jest dystrybutorem renomowanych kotłów grzewczych – „ Najpopularniejszy i najwydajniejszy jest pellet drzewny. Wytwarzany jest ze sprasowanych pod dużym ciśnieniem resztek drzewnych, trocin oraz zrębków. Występuje w postaci małych wałeczków o długości od 5 do 40 mm i średnicy do 25 mm. Ma on również najwyższą wartość energetyczną”.

Jaki jest koszt ogrzewania pelletem?

Na początku wątku o kosztach należy zaznaczyć, że pellet na naszym rynku produkowany jest w kraju (tylko w nieznacznej ilości sprowadzany jest zza wschodniej granicy). Również jego cena jest niezależna od wahań cen surowców naturalnych (węgla, ropy naftowej, gazu) co gwarantuje jej stabilność i przewidywalność. Średnia cena tony pelletu kształtuje się na poziomie 900 zł. Przy założeniu, że zużyjesz do ogrzewania 4 tony pelletu rocznie, zapłacisz więc około 3600 zł. Porównywalnie koszt ogrzewania węglem wyniesie 3000 zł, olejem opalowym 7000 zł, a gazem 6000 zł. Mając na uwadze uciążliwość związaną z opalaniem węglem oraz jego negatywny wpływ na środowisko bezsprzecznie najbardziej ekonomicznym paliwem pozostaje pellet.

Wygoda i ekologia

Palenie pelletem jest proste i wygodne.  Wszystkie nowoczesne piece na pellet  są w pełni zautomatyzowane. Zaawansowane sterowniki kontrolują ustawienia pracy palnika oraz informują o ewentualnych nieprawidłowościach. Coraz większy nacisk stawiamy na ekologię. W tej kwestii pellet jest opałem spełniającym wszelkie kryteria. Jako materiał powstały z naturalnych surowców wtórnych gwarantuje zerowy bilans dwutlenku węgla. W wyniku spalania pelletu powstaje znikoma ilość popiołu, który znakomicie nadaje się jako nawóz pod rośliny ogrodowe. W tym sensie jest paliwem odnawialnym.

Jak rozpoznać dobry pellet?

Pellet drzewny produkowany jest z odpadów drzewnych. Podczas spalania powinien pachnieć drewnem. Jeśli jest inaczej, to świadczyć to może o jego zanieczyszczeniu lub fakcie, że został wyprodukowany z odpadów np. przemysłu meblarskiego. Wówczas jego walory ekologiczne staną pod znakiem zapytania. Pellet powinien mieć jednolity kolor drewna. Odcienie mogą się różnić w zależności od użytego gatunku drewna i od tego, czy drewno było oczyszczone z kory. Ciemniejszy kolor powierzchni zewnętrznej może być spowodowany opalaniem, mającym miejsce w czasie procesu produkcyjnego. Wszelkie drobiny o innym kolorze świadczyć mogą o obecności w opale resztek plastiku, laminatów, farb i impregnatów co dyskwalifikuje pellet jako opał. Oceniając jakość pelletu należy wziąć pod uwagę, że dobry pellet posiada gładką powierzchnię, jednakowej wielkości kawałki, nieznaczna zawartość pyłu, a po zanurzeniu w wodzie tonie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.