Artykuł sponsorowany

Rodzaje i zastosowanie spieniaczy do mleka

Rodzaje i zastosowanie spieniaczy do mleka
Spieniacze do mleka to przyrządy baristyczne, które pomagają w parzeniu pysznej białej kawy, takiej jak cappuccino czy latte. Można wykorzystywać je również do przygotowania gorącej czekolady lub kakao. Dzięki nim, stworzysz aksamitną piankę na swoim ulubionym napoju. Przeczytaj o rodzajach spieniaczy do mleka i wybierz narzędzie, które najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. 

Ręczne i tłokowe spieniacze do mleka

Najpopularniejszymi i najtańszymi przyrządami są ręczne spieniacze do mleka, które przypominają małe blendery. Działają na baterie oraz są lekkie, poręczne i mają niewielkie rozmiary , zatem bez problemu zmieszczą się w każdej kuchennej szufladzie. Podczas zakupu takiego spieniacza warto zapytać w sklepie o jego moc kręcącą. Do kompletu przyda się również niewielki dzbanek, w którym będziesz ubijać mleko lub śmietankę. Tego typu przyrząd nie ma zbyt wielu możliwości, lecz dobrze radzi sobie z przyrządzeniem prostych kaw białych . Jeśli pijesz takie napoje tylko raz na czas z pewnością wystarczy Ci to drobne narzędzie.  Tłokowe spieniacze do mleka nie wymagają zasilania przez baterie lub prąd elektryczny. Są to szczelne naczynia, składające się ze stalowego lub szklanego pojemnika z pokrywką, która posiada ruchome sitko spieniające . W celu ubicia mleka należy poruszać tłoczkiem energicznie w górę i w dół. Czynność jest dość męcząca, lecz zaletą spieniaczy tłokowych jest to, że nadają się do ubijania zarówno podgrzanego, jak i schłodzonego mleka. 

Elektryczne spieniacze do mleka

Spieniacze elektryczne zasilane są najdroższymi, a zarazem najwygodniejszymi z opisywanych przyrządów. Zasilane są przez prąd z gniazdka i pracują stosunkowo cicho . Zbudowane są ze zbiornika z pokrywką oraz dwóch końcówek: spieniającej i mieszającej. W zależności od potrzeb można wybrać spieniacz elektryczny z pojemnikiem o mniejszej lub większej pojemności. Według baristy ze sklepu CaffeTeam : urządzenia posiadają też wbudowaną grzałkę z termostatem, więc nie trzeba podgrzewać mleka przed ubijaniem. Pozwala to na sprawne uzyskanie ciepłej pianki o idealnie kremowej konsystencji . Bardziej zaawansowane modele umożliwiają ubijanie mleka pod określony rodzaj kawy oraz posiadają funkcję ustalenia gęstości piany.
Na rynku dostępne są również spieniacze indukcyjne, które działają dokładnie tak samo jak elektryczne, lecz dodatkowo zostały wyposażone w płyty indukcyjne . Dzięki nim urządzenie jest bardziej wydajne: szybciej przygotowuje mleko, a krótki czas nagrzewania zmniejsza ilość pobranego prądu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.