spieniacz do mleka
18 lipca 2021

Kategoria:
Bez kategorii

Rodzaje i zastosowanie spieniaczy do mleka

Spieniacze do mleka to przyrządy baristyczne, które pomagają w parzeniu pysznej białej kawy, takiej jak cappuccino czy latte. Można wykorzystywać je również do przygotowania gorącej czekolady lub kakao. Dzięki nim, stworzysz aksamitną piankę na swoim ulubionym napoju. Przeczytaj o rodzajach spieniaczy do mleka i wybierz narzędzie, które najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. 

Ręczne i tłokowe spieniacze do mleka

Najpopularniejszymi i najtańszymi przyrządami są ręczne spieniacze do mleka, które przypominają małe blendery. Działają na baterie oraz są lekkie, poręczne i mają niewielkie rozmiary, zatem bez problemu zmieszczą się w każdej kuchennej szufladzie. Podczas zakupu takiego spieniacza warto zapytać w sklepie o jego moc kręcącą. Do kompletu przyda się również niewielki dzbanek, w którym będziesz ubijać mleko lub śmietankę. Tego typu przyrząd nie ma zbyt wielu możliwości, lecz dobrze radzi sobie z przyrządzeniem prostych kaw białych. Jeśli pijesz takie napoje tylko raz na czas z pewnością wystarczy Ci to drobne narzędzie. 

Tłokowe spieniacze do mleka nie wymagają zasilania przez baterie lub prąd elektryczny. Są to szczelne naczynia, składające się ze stalowego lub szklanego pojemnika z pokrywką, która posiada ruchome sitko spieniające. W celu ubicia mleka należy poruszać tłoczkiem energicznie w górę i w dół. Czynność jest dość męcząca, lecz zaletą spieniaczy tłokowych jest to, że nadają się do ubijania zarówno podgrzanego, jak i schłodzonego mleka. 

Elektryczne spieniacze do mleka

Spieniacze elektryczne zasilane są najdroższymi, a zarazem najwygodniejszymi z opisywanych przyrządów. Zasilane są przez prąd z gniazdka i pracują stosunkowo cicho. Zbudowane są ze zbiornika z pokrywką oraz dwóch końcówek: spieniającej i mieszającej. W zależności od potrzeb można wybrać spieniacz elektryczny z pojemnikiem o mniejszej lub większej pojemności. Według baristy ze sklepu CaffeTeam: urządzenia posiadają też wbudowaną grzałkę z termostatem, więc nie trzeba podgrzewać mleka przed ubijaniem. Pozwala to na sprawne uzyskanie ciepłej pianki o idealnie kremowej konsystencji. Bardziej zaawansowane modele umożliwiają ubijanie mleka pod określony rodzaj kawy oraz posiadają funkcję ustalenia gęstości piany.

Na rynku dostępne są również spieniacze indukcyjne, które działają dokładnie tak samo jak elektryczne, lecz dodatkowo zostały wyposażone w płyty indukcyjne. Dzięki nim urządzenie jest bardziej wydajne: szybciej przygotowuje mleko, a krótki czas nagrzewania zmniejsza ilość pobranego prądu.