Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowania cebuli marynowanej
Jak zrobić marynowaną cebulę?
W Internecie oraz w książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na marynowaną cebulę. Najczęściej obrane warzywo dzieli się na mniejsze części (najlepiej krążki), które najpierw odparza się we wrzątku, a następnie zalewa się zimną wodą. Cały proces obróbki termicznej w gorącej i zimnej cieczy nie powinien trwać dłużej niż minutę. W zależności od indywidualnych upodobań w słoikach z marynatą złożoną z wody, cukru, soli, octu oraz oleju może znaleźć się dodatkowo koperek, kurkuma lub pokrojony surowy bądź gotowany burak. Dzięki temu krążki cebuli nabiorą różnych kolorów, co może okazać się bardzo przydatne np. przy przyrządzaniu różnobarwnych sałatek oraz surówek na obiad lub kolację. Po przełożeniu do nich znajdujących się na sitku krążków warzywa słoiczki trzeba szczelnie zakręcić i lekko potrząsnąć. Przygotowaną w ten sposób marynowaną cebulę w dalszej kolejności trzeba odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki. Intensywność smaku i aromatu tak sporządzonej mikstury zależy od długości jej przechowywania w warunkach chłodniczych. Dlatego też czas trzymania słoika z marynatą w lodówce musi być uzależniony od indywidualnych potrzeb i gustów kulinarnych smakoszy.Z czym najlepiej podawać marynowaną cebulę?
Marynowana cebula odznacza się wyjątkowymi walorami wizualnymi i smakowymi. Niektóre osoby decydują się na jej spożywanie jako osobnej potrawy. Niemniej jednak częściej służy ona jako element dekoracyjny innych potraw – zarówno tych podawanych na zimno, jak i na ciepło. Zwykle podaje się ją do stołu z różnego rodzaju przekąskami, np. koreczkami śledziowymi i szaszłykami. Często stanowi ona idealne dopełnienie różnego rodzaju sałatek jarzynowych. Wyprodukowane przez renomowaną firmę, taką jak STAN, przetwory z marynowaną cebulą mogą także stanowić pyszny dodatek do potraw mięsnych i warzywnych z grilla. W zależności od indywidualnych upodobań kulinarnych konsumentów można ją wykorzystać także na przykład do wzbogacenia smaku i aromatu jajecznicy, jajka na twardo, gotowanej na parze zupy czy surówki obiadowej.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana