Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zasadnicze różnice między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym
Różnice między piwem pasteryzowanym i niepasteryzowanym
Piwo w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością wśród wielu osób na całym świecie. Do wyboru są piwa pasteryzowane oraz niepasteryzowane, które różnią się miedzy sobą pewnymi elementami. Podstawową różnicą jest termin przydatności do spożycia. W przypadku piw niepasteryzowanych ich termin jest znacznie krótszy. Co więcej, są one poddawane procesowi mikrofiltracji. Polega ona na przepuszczeniu piwa przez specjalne filtry, dzięki czemu oddziela się od niego zawiesina odpowiedzialna za psucie się piwa. Dzięki temu piwo niepasteryzowane może czekać na spożycie nawet do kilku tygodni. Jednak podczas wyboru piwa warto zwracać uwagę na datę przydatności oraz skład. Z kolei piwo pasteryzowane jest poddawane proc esowi pasteryzacji, gdzie podczas podgrzania zostaje ono pozbawione niekorzystnych drobnoustrojów. Dzięki temu piwo pasteryzowane może znacznie dłużej stać na sklepowych półkach, nie psując się i nie tracąc swojego aromatu. Jedną ze sprawdzonych producentów wysokiej jakości piw pasteryzowanych i niepasteryzowanych, jest Pilsvar.Na czym polega proces pasteryzacji piwa?
Pasteryzacja jest procesem, który ma na celu zakonserwowanie piwa i przedłużenie jego terminu do spożycia. Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu piwa do temperatury na poziomie około 70 stopni Celsjusza, w której usuwane są z niego wszelkie szkodliwe bakterie. Proces pasteryzacji sprawia, że piwo dłużej zachowuje świeżość i nie kwaśnieje. Należy także pamiętać o tym, że pasteryzacja nie zmienia smaku piwa i nie wpływa na jego barwę. Dzięki temu można cieszyć się jego oryginalnym aromatem i smakiem. Co więcej, piwo pasteryzowane, podobnie jak niepasteryzowane wyróżnia się jasną i klarowną barwą oraz wysoką jakością. Warto dodać, że odpowiednio przeprowadzona pasteryzacja nie usuwa składników odżywczych i mineralnych z piwa, a jedynie wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Podsumowując, zarówno piwo pasteryzowane, jak i niepasteryzowane charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a jedynie różni się sposobem konserwacji i terminem ważności.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana