Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zaopatrzenie restauracji bezglutenowej.

Smaczne alternatywy
Podobny, a nawet znacznie bardziej ciekawy kulinarnie efekt uzyskuje się także poprzez zastosowanie mąki z produktów naturalnie niezawierających glutenu (jak np. ryż, kukurydza, soczewica, migdały) oraz składników nadających potrawom pożądanych cech.Spoistość zapewnić mogą chociażby rozdrobnione banany, jajka, mielone siemię lniane, daktyle czy czarna fasola – słyszymy w restauracji pensjonatu Willa „Koala” w Karpaczu, gdzie serwuje się bezglutenowe potrawy.
„Know-how”
Skojarzenie mąki pszennej z glutenem ma całkiem sporo osób. Znacznie mniej jednak jest świadomych tego, że gluten znajdować się może także w proszku do pieczenia, dżemach, wędlinach, jogurtach, kostkach rosołowych, a nawet w… herbacie. Zarówno właściciele, jak i personel restauracji bezglutenowej muszą jednak koniecznie zdawać sobie z tego faktu sprawę. Najlepiej zaś, by przeszli specjalistyczne szkolenie na temat diety bezglutenowej.Ścisła separacja
Pozwoli to zyskać pewność, że również stosowane na zapleczu tego typu lokalu praktyki i techniki kulinarne spełniają wyśrubowane normy dotyczące przyrządzania potraw dla osób cierpiących na celiakię. Nie jest też bowiem szeroko znanym faktem to, że nie wystarczy przygotować danie z użyciem bezglutenowych składników. Ważne też, by na żadnym etapie produkcji nie miało ono kontaktu z produktami mogącymi zawierać gluten.Elementy wyposażenia
Chodzi tu zarówno o okruszki pozostające na nożu do krojenia pieczywa i innych kuchennych akcesoriach, jak i np. o mąkę na stolnicy, a nawet w otworach wentylacyjnych miksera. Jeśli restauracja serwuje wyłącznie potrawy bezglutenowe, łatwiej zapanować nad tym, by takież produkty pozostawały całkowicie odseparowane od innych. Jeśli natomiast w danym lokalu – co bardziej prawdopodobne – serwuje się zarówno bezglutenowe, jak i bardziej tradycyjne potrawy, wówczas zadbać trzeba o oddzielne szafki i odpowiednio oznaczone pojemniki do przechowywania, osobne akcesoria do przyrządzania potraw bezglutenowych czy stosowanie wymiennych, łatwych w czyszczeniu wkładów do urządzeń takich jak opiekacz czy toster. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana