Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety stosowania młóta browarnianego w karmieniu trzody chlewnej
Młóto browarniane jest najtańszą i jednocześnie najbardziej naturalną domieszką wysokobiałkową do pasz dla prosiąt i krów – mówi ekspert z firmy Domino. W składzie młóta, nazywanego też wysłodzinami, znajdują się nierozpuszczalne składniki zacieru, takie jak kiełki, łuski i drobiny słodu. Mimo wysokiej zawartości wody, okazuje się niezwykle wartościową domieszką do pasz, podnosi bowiem ich wartość odżywczą, a także smakowitość.
Wartość odżywcza młóta browarnianego
Najważniejszą cechą młóta browarnianego jest bardzo wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka. To właśnie z tego powodu wysłodziny cieszą się olbrzymią popularnością wśród hodowców bydła mlecznego. Łatwo przyswajalne białko z wysłodzin podnosi wydajność produkcji mleka, a jednocześnie przyczynia się do obniżenia kosztów produkcji. Nie bez znaczenia jest też bogactwo innych substancji odżywczych w młócie browarnianym. W jego składzie znajdziemy witaminy A i E oraz B1, B2, B4, B6, a także rozmaite mikro- i makroelementy. Młóto jest także doskonałym źródłem włókna pokarmowego, z którego zwierzę pobiera pełen zestaw węglowodanów strukturalnych. Dzięki temu stanowi wysokowartościowy składnik żywienia w hodowli i pomaga utrzymać zwierzęta w dobrej kondycji i zdrowiu.Skarmianie młóta browarnianego
Jak wspomnieliśmy we wstępie, świeże młóto browarniane składa się w dużej mierze z wody. Taka postać paszy wpływa na znaczne skrócenie okresu przydatności do spożycia. Jednak nawet podawanie 2-3 dniowego młóta w postaci płynnej może powodować u zwierząt biegunki. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie wysłodzin suszonych, które można przechowywać dłużej, jednak zawsze pamiętając o zapewnieniu odpowiednich warunków składowania.Dlaczego podawać młóto trzodzie chlewnej?
Podsumowując nasze rozważania na temat korzyści wynikających ze stosowania młóta browarnianego w karmieniu trzody chlewnej, należy zwrócić uwagę na 3 najważniejsze kwestie. Pierwszą z nich jest wysoka zawartość odżywcza domieszki, która wpływa na kondycję trzody, przekładając się jednocześnie na jakość uzyskanego mięsa. Drugą zaletą wysłodzin są wysokie walory smakowe. Stosowanie domieszki młóta w głównej paszy zwiększa jej pobranie, przekładając się na tempo przyrostu. Po trzecie, będąc paszą wysokiej jakości, naturalne młóto browarniane jest dodatkiem bardzo ekonomicznym.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana