Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety stosowania gotowych inwertów pszczelich

Czym jest inwert pszczeli?
Inwert pszczeli, zwany też syropem pszczelarskim to jeden z zamienników miodu, stanowiącego naturalny pokarm dla pszczół. Podbieranie miodu przez pszczelarza mogłoby sprawić, że pszczołom zabraknie pożywienia, co w konsekwencji mogłoby prowadzić do chorób lub nawet wymierania całych rodzin pszczelich. Syrop pszczelarski podawany jest pszczołom również w trudniejszych okresach, w których zdobywanie pokarmu tradycyjną drogą nie jest możliwe. Inwert podaje się w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych pszczół, głównie jesienią, zimą i wczesną wiosną. Gotowe syropy pszczelarskie dostępne w specjalistycznych sklepach pszczelarskich, stanowią połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy oraz dwucukrów (zwykle maltoza), w odpowiednich proporcjach. Wysokiej jakości, przebadane i certyfikowane syropy pszczelarskie możesz nabyć w Holger Food.Jakie zalety wynikają ze stosowania gotowych syropów pszczelich?
Stosowanie gotowych syropów pszczelarskich ma wiele zalet, wśród których wymienić warto:- oszczędność czasu – stosując gotowe inwerty pszczele, oszczędzasz cenny czas. Syropów nie musisz bowiem mieszać, podgrzewać ani rozpuszczać, są one gotowe do podania bezpośrednio po otwarciu pojemnika;
- wydajność – gotowe inwerty są znacznie bardziej wydajne, niż pokarm dla pszczół przygotowywany w domu. Ponadto można przechowywać go przez dłuższy czas;
- bezpieczeństwo – stosując syrop pszczelarski oferowany przez specjalistyczne sklepy, masz pewność, że podajesz swoim owadom to, co najlepsze. Syropy są bowiem wolne od drobnoustrojów i przygotowywane z zachowaniem rygorystycznych norm higienicznych, dzięki czemu nie ma ryzyka, że pszczoły zachorują lub zatrują się;
- zbilansowany i stały skład – gotowy syrop pszczelarski to gwarancja stałego składu i odpowiednich proporcji. Poszukując wysokojakościowego syropu pszczelarskiego, warto zwrócić uwagę na zawartość fruktozy, która warunkuje przyswajalność pokarmu przez owady. W wysokiej jakości produktach jej zawartość nie powinna być niższa niż 25% (w suchej masie). Zachowanie właściwych proporcji pozwala również na ograniczenie do minimum krystalizacji syropu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana