Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Właściwości odżywcze pieczarek

Pieczarki – co warto o nich wiedzieć?
Pieczarki można podzielić na 3 rodzaje:- pieczarki białe – najpopularniejszy wariant w Polsce. Występuje w wielu rozmiarach: od minipieczarek do naprawdę dużych, wielkości dłoni dziecka,
- pieczarki brązowe – mają brunatne kapelusze i intensywny aromat,
- pieczarki portobello – mają kapelusze większe od standardowych pieczarek. Są jędrniejsze i dobrze przyjmują smaki innych składników.
Jakie zalety i właściwości mają pieczarki?
Pieczarki składają się w dużej mierze z wody (ok. 90%), dlatego nie mają zbyt wielu kalorii – w 100 g produktu znajduje się tylko 22 kcal. Dzięki temu sprzyjają one odchudzaniu. Mają w sobie także dużo witamin, zwłaszcza z grupy B, czyli: B2, B6, B12. To również dobre źródło kwasu foliowego, błonnika, witaminy D i C. Białe pieczarki są nośnikiem naprawdę wielu składników odżywczych wpływających pozytywnie na wzrok, drogi oddechowe, układ nerwowy, przemiany metaboliczne czy obniżanie złego cholesterolu we krwi. Cenne związki bioaktywne znajdujące się w pieczarkach to m.in.:- lektyny (działają przeciwnowotworowo),
- przeciwutleniacze,
- tyrozynaza (chroni DNA przed uszkodzeniem),
- ergosterol (chroni przed rakiem piersi).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana