Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Właściwości i zastosowanie wstrząsarek laboratoryjnych
Wstrząsarki, inaczej wytrząsarki, to urządzenia laboratoryjne, które służą do szybkiego i efektywnego mieszania niewielkich ilości cieczy. Mogą także służyć do tworzenia zawiesin. Inny rodzaj wstrząsarek to laboratoryjne wstrząsarki sitowe, inaczej przesiewacze, są wykorzystywane do analizy sypkiego materiału na sucho lub na mokro. Stosuje się je między innymi do analizy uziarnienia kruszyw w laboratoriach budowlanych. Sita, które umieszczone są we wstrząsarce, mają różną średnicę. Te o największej średnicy znajdują się na samej górze, na nich zatrzymują się największe ziarna kruszywa. Mniejsze lądują na kolejnych. W naszym artykule przyjrzymy się wstrząsarkom, które służą do pracy z cieczami, na przykład w laboratoriach chemicznych.
Charakterystyka wstrząsarek
Jeden z kilku popularnych typów wstrząsarek, na którego przykładzie omówimy charakterystykę urządzeń, w laboratoryjnym żargonie nazywa się worteksem. Tego typu wytrząsarka ma silnik elektryczny z pionowo osadzonym wałkiem. Na jego wystającym końcu umieszczona jest gumowa nakładka. Jest ona wyprofilowana w taki sposób, by pasowała do kształtu dna próbówek. Tradycyjne próbówki mają walcowaty kształt i wykonywane są ze szkła. Mogą mieć okrągłe albo stożkowate dno. Stosowane są także próbówki specjalnego przeznaczenia, które na przykład umożliwiają prowadzenie reakcji pod wysokim ciśnieniem.Dostępne są także próbówki grubościenne, wirówkowe. Nakładka we wstrząsarce jest osadzona mimośrodowo, tak aby oscylowała po okręgu, kiedy silnik jest włączony. Gdy jest do niej dociśnięte dno naczynia, na przykład omówionej próbówki z cieczą, drgania generowane przez urządzenie wprawiają płyn w ruch. Tworzy się wtedy wir - mówi nam przedstawiciel producenta urządzeń laboratoryjnych Biomix z miejscowości Mościcka.
Inne rozwiązania
Na rynku dostępne są także inne rodzaje wstrząsarek, które zamiast nakładki mają na przykład uchwyty dostosowane do ustalanych pojemników, na przykład erlenmajerek. Erlenmajerka, inaczej kolba Erlenmayera, to po prostu kolba stożkowa. Jest to szklane naczynie, które stanowi element podstawowego wyposażenia laboratoriów. Naczynia tego rodzaju służą do miareczkowania, możemy w niej obserwować zmiany zabarwienia roztworu. Może także służyć do ogrzewania roztworów wodnych, czy przechowywania substancji, albo ich mieszania za pomocą omawianej wstrząsarki. Producenci urządzeń tego typu otwierają się na potrzeby swoich klientów - jak w każdej branży starają się rozwijać i poszerzać swoją ofertę, by zyskać zadowolenie jak największej liczby klientów. Poza wstrząsarkami, wytrząsarkami laboratoryjnymi, oferują różnego rodzaj mieszadła oraz młynki laboratoryjne wibracyjne, kulowe i tnące.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana