Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Właściwości i zastosowanie peletu

Pelet drzewny – podstawowe informacje
Wiemy już, że pelet może powstać z dowolnego rodzaju roślin. Najczęściej jednak produkuje isę go ze ścinek, trocin i wiórów. Materiały te sa najbardziej pożądane ze względu na ich wysoką kaloryczność, czyli wydajność w trakcie spalania. Spalając pelet wyprodukowany z tego typu odpadów wytworzymy znacznie więcej ciepła. Najczęściej spotykany pelet składa się w trzydziestu procentach z trocin pochodzących z drzew liściastych i w siedemdziesięciu procentach z trocin drzew iglastych. Jego produkcja zaczyna się od suszenia i rozdrabniania trocin. Są one następnie podgrzewane do momentu, w którym zawarta w ścinkach lignina zaczyna nabierać właściwości spajających. Gorąca, celulozowo‐ligninowa masa jest następnie granulowana. Ziarna peletu nie przekraczają zwykle średnicy ośmiu milimetrów i długości kilku centymetrów. Jednym z polskich dystrybutorów peletu drzewnego jest firma Multi.Właściwości peletu drzewnego
Pelet jest świetnym paliwem do stosowania w pizzeriach, ciepłowniach, hotelach, muzeach, piekarniach i wszędzie tam, gdzie liczy się przede wszystkim czystość i wydajność. Spalanie peletu drzewnego nie niesie ze sobą konieczności częstego pozbywania się popiołu – zawartość popiołu w pelecie wynosi maksymalnie pól procenta. Podobnie niska jest zawartość wilgoci wynosząca do dziesięciu procent (zwykle około sześciu‐siedmiu). Dodatkowo, pelet pozbawiony jest substancji rakotwórczych i szkodliwych dla środowiska, nie wywołuje także alergii. Jego spalanie uwalnia minimalne ilości dwutlenku węgla, a jego kaloryczność plasuje się na poziomie 19000 kJ/kg, co oznacza, że pelet drzewny znajduje się w ścisłej czołówce wysokowydajnych paliw grzewczych. Najważniejsze jest przede wszystkim to, by wybierać pelet z certyfikacją DINplus. Wymusza on na producencie peletu coroczne poddawanie się audytom kontrolnym. Audyty mają za zadanie sprawdzić, czy produkcja spełnia wszelkie wymagane do zdobycia certyfikatu wymagania jakościowe. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana