Artykuł sponsorowany

W jaki sposób wykorzystać mięso wołowe? Praktyczne porady

W jaki sposób wykorzystać mięso wołowe? Praktyczne porady
Mięso wołowe stanowi coraz większą konkurencję dla szerzej rozpowszechnionej wieprzowiny i drobiu. Poszczególne elementy tuszy wołowej cechują się sporą przydatnością kulinarną i są w stanie sprostać gustom najwybredniejszych smakoszy.

Pieczone, smażone

Tusza wołowa dzieli się na kilkanaście części, a każda z nich może być wykorzystana na inne sposoby. Za najwartościowsze uchodzi mięso położone wzdłuż grzbietu wołu oraz w jego tylnej części. Chodzi m.in. o polędwicę, rostbef, rumsztyk oraz udziec (wraz z ligawą).
Wymienione części są najczęściej stosowane do przyrządzania takich dań obiadowych jak steki, befsztyki czy zrazy. Z przedniej części, do smażenia i pieczenia nadaje się też antrykot oraz łopatka – objaśnia ekspert Zakładu Uboju Bydła Rzeźnego „Cezan” z Raciąża.

Gotowane, duszone i mielone

Inne części wołu również nadają się do przyrządzania smacznych potraw. Wywar na zupę uzyskamy m.in. z goleni (tylnej i przedniej), ogona, szpondera, szyi czy karkówki. Ta ostatnia, w małych kawałkach jest stosowana w gulaszach i potrawkach. Miłośnicy mięsa duszonego powinni zwrócić szczególną uwagę na mostek i łatę. Te części tuszy służą też przyrządzaniu potraw mielonych (podobnie jak wymienione wcześniej szponder, łopatka czy szyja). Zmielona sztuka mięsa wołowego świetnie nada się do smażenia, np. na hamburgery.

Od czego zależy przydatność danej sztuki mięsa?

Fragmenty tuszy różnią się strukturą – w tym stopniem otłuszczenia i zwłóknienia – co wynika z ogólnej budowy wołu. To dlatego poszczególne z nich są dedykowane określonym potrawom. Sporą rolę odgrywa świeżość wołowiny. Kawałek z młodej sztuki mięsa powinien posiadać klarowną, jasnoczerwoną barwę i jasnokremowy, jędrny tłuszcz. Mięso powinno być też lekko wilgotne, ładnie pachnieć i ,,sprężynować” pod naciskiem. Za najlepszą uchodzi wołowina pochodząca z renomowanej ubojni. Tylko wtedy zyskujemy pewność, że została przygotowana w odpowiednich warunkach. Zakłady takie jak ,,Cezan” dbają o to, by oferowane mięso spełniało wszelkie wymogi Unii Europejskiej – było bezpieczne, a przede wszystkim bardzo smaczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.