Artykuł sponsorowany

W jaki sposób bezpiecznie kupować grzyby?

W jaki sposób bezpiecznie kupować grzyby?

Samodzielne zbieranie grzybów, zwłaszcza przez osoby niedoświadczone, może skutkować fatalnymi błędami w rozpoznaniu gatunków jadalnych. Jeżeli chcemy mieć pewność, że przyrządzone przez nas potrawy z grzybów są bezpieczne dla zdrowia, warto zdać się na ekspertów w tej dziedzinie i kupić grzyby od handlarzy, którzy posiadają odpowiednie certyfikaty. W tym artykule przybliżymy bliżej informacje dotyczące bezpiecznego kupowania grzybów.

Zalety grzybów

Grzyby są cenione za ich charakterystyczny smak i aromat. W polskiej kuchni można znaleźć wiele potraw przyrządzanych na bazie grzybów lub z ich dodatkiem. Grzyby można przygotować na kilka sposobów: ugotować, usmażyć, udusić, upiec, zamarynować, ususzyć, a niewykorzystane sztuki – zamrozić. Dostarczają one niewielkich ilości soli mineralnych, zawierają witaminę A w postaci karotenu, witaminę B1 oraz witaminę B2. Grzyby są także źródłem białka, którego najwięcej jest w prawdziwkach i pieczarkach.

Obowiązki sprzedawców

Świeże grzyby, które rosną w naturalnych warunkach, powinny być sprzedawane wyłącznie na targowiskach, bazarach oraz placówkach handlowych pod warunkiem, że sprzedawca posiada atest od grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Tak wynika z rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku. Klasyfikatorzy są zatrudniani przez zarządców wspomnianych wcześniej placówek handlowych, a nieprzestrzeganie tego obowiązku grozi mandatem w wysokości kilkuset złotych. Sprzedawcy grzybów muszą również umieścić w widocznym miejscu informacje dotyczące swojego imienia, nazwiska, adresu i telefonu oraz gatunku grzybów i miejsca, w którym zostały one zebrane. Dane tego typu pozwolą na szybkie dotarcie do sprzedawcy w przypadku zatrucia.

Uwaga na grzyby suszone

Klasyfikatorzy nie są zatrudniani w marketach, w których odbywa się sprzedaż grzybów, ponieważ mają one już wcześniej wydany atest. Warto jednak pamiętać, że grzyby suszone zawierają więcej trucizn niż grzyby świeże ze względu na brak wody. Ich opakowania powinny być jednostkowe (nie należy ich przechowywać w wianuszkach), z numerem grzyboznawcy, który jest osobą wyższą stopniem od klasyfikatora, a same grzyby – jednogatunkowe, nie mogą to być same trzonki. Nowoczesnym przedsiębiorstwem, które dysponuje własnym zapleczem technologicznym i transportem, zaopatrującym w suszone grzyby odbiorców w kraju i za granicą, jest F.H.U. „SEWERYN” Marek Seweryn. Firma jest producentem grzybów suszonych – w asortymencie posiada różne gatunki grzybów w wielu postaciach – samych kapeluszy, grzybów krojonych, grysu i mączki grzybowej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.