Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
W jaki sposób bezpiecznie kupować grzyby?
Samodzielne zbieranie grzybów, zwłaszcza przez osoby niedoświadczone, może skutkować fatalnymi błędami w rozpoznaniu gatunków jadalnych. Jeżeli chcemy mieć pewność, że przyrządzone przez nas potrawy z grzybów są bezpieczne dla zdrowia, warto zdać się na ekspertów w tej dziedzinie i kupić grzyby od handlarzy, którzy posiadają odpowiednie certyfikaty. W tym artykule przybliżymy bliżej informacje dotyczące bezpiecznego kupowania grzybów.
Zalety grzybów
Grzyby są cenione za ich charakterystyczny smak i aromat. W polskiej kuchni można znaleźć wiele potraw przyrządzanych na bazie grzybów lub z ich dodatkiem. Grzyby można przygotować na kilka sposobów: ugotować, usmażyć, udusić, upiec, zamarynować, ususzyć, a niewykorzystane sztuki – zamrozić. Dostarczają one niewielkich ilości soli mineralnych, zawierają witaminę A w postaci karotenu, witaminę B1 oraz witaminę B2. Grzyby są także źródłem białka, którego najwięcej jest w prawdziwkach i pieczarkach.Obowiązki sprzedawców
Świeże grzyby, które rosną w naturalnych warunkach, powinny być sprzedawane wyłącznie na targowiskach, bazarach oraz placówkach handlowych pod warunkiem, że sprzedawca posiada atest od grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Tak wynika z rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 roku. Klasyfikatorzy są zatrudniani przez zarządców wspomnianych wcześniej placówek handlowych, a nieprzestrzeganie tego obowiązku grozi mandatem w wysokości kilkuset złotych. Sprzedawcy grzybów muszą również umieścić w widocznym miejscu informacje dotyczące swojego imienia, nazwiska, adresu i telefonu oraz gatunku grzybów i miejsca, w którym zostały one zebrane. Dane tego typu pozwolą na szybkie dotarcie do sprzedawcy w przypadku zatrucia.Uwaga na grzyby suszone
Klasyfikatorzy nie są zatrudniani w marketach, w których odbywa się sprzedaż grzybów, ponieważ mają one już wcześniej wydany atest. Warto jednak pamiętać, że grzyby suszone zawierają więcej trucizn niż grzyby świeże ze względu na brak wody. Ich opakowania powinny być jednostkowe (nie należy ich przechowywać w wianuszkach), z numerem grzyboznawcy, który jest osobą wyższą stopniem od klasyfikatora, a same grzyby – jednogatunkowe, nie mogą to być same trzonki. Nowoczesnym przedsiębiorstwem, które dysponuje własnym zapleczem technologicznym i transportem, zaopatrującym w suszone grzyby odbiorców w kraju i za granicą, jest F.H.U. „SEWERYN” Marek Seweryn. Firma jest producentem grzybów suszonych – w asortymencie posiada różne gatunki grzybów w wielu postaciach – samych kapeluszy, grzybów krojonych, grysu i mączki grzybowej.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana