Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Transport w suchym lodzie. Podstawowe zalety

Naturalne właściwości lodu suchego
Suchy lód to materiał niepalny, bezwonny, nie posiadający smaku i nie wydzielający trujących substancji. Jego naturalne cechy sprawiły, że został dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi, farmaceutycznymi i chemicznymi – wszystkimi, wymagającymi przewozu w specyficznych warunkach chłodniczych. Do produktów, transportowanych powszechnie w suchym lodzie, należą między innymi żywność, szczepionki oraz preparaty krwiopochodne. Efekt chłodniczy suchego lodu wykorzystuje się przy wspomaganiu instalacji chłodniczych na środkach transportu (na przykład chłodniach samochodowych).Zjawisko sublimacji
Unikalną właściwością suchego lodu jest sublimacja, polegająca na przejściu z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego, z pominięciem fazy ciekłej. To inaczej niż w przypadku lodu wodnego, gdzie mamy do czynienia ze zjawiskiem topnienia, niezbyt pożądanym z punktu widzenia warunków transportu. Około półtora razy większe ciepło sublimacji lodu suchego od ciepła topnienia lodu mokrego powoduje, że lód suchy dłużej zachowuje swoją spoistość (w momencie całkowitego stopnienia 1 kilograma lodu wodnego, lodu suchego pozostaje nadal ok. 0,4 kg).Hamowanie rozwoju bakterii
Istotną zdolnością lodu suchego jest hamowanie rozwoju bakterii i grzybów na powierzchni chłodzonego produktu.Lód, przechowywany w szczelnie zaplombowanym pojemniku, wytwarza bakteriostatyczną atmosferę i zapobiega utlenianiu towarzyszącej mu żywności oraz artykułów farmaceutycznych i chemicznych. Dzięki temu, zepsucie ładunku w trakcie przewozu jest praktycznie niemożliwe – objaśnia ekspert firmy Raffo, krajowego oddziału międzynarodowej firmy przewozowej OCS.
Uniwersalność zastosowań
Suchy lód jest niezwykle uniwersalny. Przyjmuje formy granulatu różnej średnicy. Może być przechowywany w pojemnikach o rozmaitej specyfikacji, z utrzymaniem optymalnej temperatury -78,5°C . To bardzo ważne, gdyż wiele produktów wymaga stałego poziomu chłodzenia podczas ekstremalnych i długich podróży. Szerokie możliwości suchego lodu sprawiły, że jest on chętnie stosowany nie tylko przez firmy transportowe, ale też producentów żywności, firmy cateringowe, podczas tworzenia efektów specjalnych, w laboratoriach i zakładach produkcyjnych. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana