Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej

Trwałość
Jednym z kryteriów będzie trwałość. Surowce trwałe, to takie, które w odpowiednich warunkach możemy przechowywać przez dłuższy okres czasu; tak jak mąkę oraz cukier. Nietrwałe natomiast to takie, które nawet przechowywane prawidłowo, szybciej ulegają zepsuciu, jak jaja czy mleko. Wybierając surowce do produkcji, zaopatrujmy się wyłącznie u renomowanych, sprawdzonych dostawców, takich jak Firma Biuro Handlowe CDN. Surowce cukiernicze oferowane przez o przedsiębiorstwo, to surowce najwyższej jakości, spełniające najbardziej surowce wymagania. Warto zwrócić uwagę, iż firma ta nie używa i nie sprzedaje jaj pochodzących z chowu klatkowego, w formie jaj całych oraz wszelkich pozostałych form, np. masy jajecznej, czy proszku jajecznego.Pochodzenie
Kolejnym kryterium, które można przyjąć, dzieląc surowce do produkcji cukierniczej i lodziarskiej, to ich pochodzenie. Może być roślinne, zwierzęce lub mineralne. Przykładem surowców pochodzenia roślinnego będą mąka, oleje, owoce, zwierzęcego mleko, masło, jaja, mineralnego woda oraz sól. Surowce roślinne oraz zwierzęce to surowce podstawowe, stanowiące najważniejszą część produkowanego wyrobu i będące materiałem wyjściowym do dalszej obróbki. Surowce pomocnicze będą służyły nadaniu wyrobowi określonych cech i walorów smakowych. Mogą to być dodatki, pochodzące z przetwarzania surowców podstawowych, takie jak na przykład żelatyna.Wspólne cechy
Ostatnim kryterium podziału surowców do produkcji cukierniczej i lodziarskiej, to podział ze względu na ich cechy wspólne, czyli pochodzenie, podobny skład chemiczny, przeznaczenie surowca do produkcji. Wyróżniamy kilka podstawowych grup. Są to: mąka i przetwory zbożowe, cukier i środki słodzące, w tym masy cukrowe białe i masy cukrowe do figurek, sól, mleko i przetwory mleczne, jaja i przetwory z jaj, owoce, warzywa i ich przetwory, środki spulchniające, a także surowce tłuszczowe, tłuszcze i tym podobne. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana