Artykuł sponsorowany

Skąd się bierze kamień kotłowy?

Skąd się bierze kamień kotłowy?

Kamień kotłowy to fachowa nazwa warstw osadu, które powstają w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, które są zawarte w wodzie. Kamień kotłowy pojawia się w zbiornikach i naczyniach urządzeń, w których gotowana jest woda nieuzdatniona, twarda. To woda, która nie jest filtrowana, demineralizowana, odżelaziana, czy poddana odwróconej osmozie. Na co dzień kamień kotłowy kojarzyć możemy z osadami, które pojawiają się w naszych czajnikach, jednak osadza się on oczywiście również w kotłach (stąd nazwa), bojlerach, grzałkach elektrycznych podgrzewających wodę w przeróżnych urządzeniach itd. W jaki sposób dokładniej powstaje kamień kotłowy i w jaki sposób możemy z nim walczyć?

Powstawanie kamienia kotłowego od strony chemii

Proces powstawania kamienia kotłowego możemy opisać dwoma precyzyjnymi równaniami chemicznymi:

  • wodorowęglan wapnia w wodzie Ca(HCO3)2 pod wpływem wzrostu temperatury zamienia się w osad węglanów wapnia CaCO3 – dodatkowo pozostaje woda H2O oraz dwutlenek węgla CO2
  • wodorowęglan magnezu w wodzie Mg(HCO3)2 pod wpływem wzrostu temperatury zamienia się w wodorotlenek magnezu Mg(OH)2 – dodatkowo pozostaje woda i dwie cząstki dwutlenku węgla 2CO2

Tak kwestia kamienia kotłowego wygląda od strony chemicznej. W dużym uproszczeniu możemy powiedzieć następująco: to, co twarde w wodzie, pod wpływem temperatury wytrąca się i w ten sposób pozostaje nierozpuszczalny osad. Na powstawanie kamienia kotłowego duży wpływ ma więc bez wątpienia twardość wody.

Czy kamień kotłowy jest groźny i w jaki sposób z nim walczymy?

Kwestię walki z kamieniem kotłowym wyjaśniają nam pracownicy firmy GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA zajmującej się systemami uzdatniania wody w całym kraju. Choć na przykład gotowanie wody dla celów spożywczych w naczyniach i urządzeniach, w których pojawia się kamień kotłowy, nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia – na zagrożenia związane z jego występowaniem należy zwrócić uwagę. Omówmy je typowo na działaniu kotłów. Kamień kotłowy ma działanie izolujące, a więc sprawność kotła spada. Wiąże się tym więc zwiększony koszt paliwa. Ciepło dostarczane z zewnątrz nie jest prawidłowo odprowadzane przez wodę kotłową, a to grozi przegrzewaniem, pękaniem, a nawet przepalaniem elementów kotła. Jak więc możemy zadbać o to, by uzdatniać wodę, redukować jej twardość? - Możemy wykorzystywać urządzenia do mechanicznego uzdatniania wody jak stacje zmiękczania wody, stacje demineralizacji, odwróconej osmozy. Trzeba przy tym zaznaczyć, że żadne urządzenie nie pracuje idealnie. Jaki z tego wniosek? Jak mówią nam fachowcy: oprócz pasywnych zabezpieczeń mechanicznych należy używać zabezpieczeń aktywnych – środków chemicznych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.