Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Skąd się bierze kamień kotłowy?
Kamień kotłowy – niezbyt mile widziany osad
Kamień kotłowy, czyli popularny „osad z kamienia”, znajdujący się na ścianach i dnie czajnika, nie ma wpływu na nasze zdrowie, ani na smak potraw oraz napojów, które przygotowane były w naczyniach z „kamieniem”. Powoduje on co prawda zmiękczenie wody oraz zubożenie jej składu mineralnego, ale nie istnieją żadne dowody, potwierdzające, że picie twardej wody przynosi niekorzystne dla zdrowia skutki. Nieusuwany kamień kotłowy może jednak wpłynąć niekorzystnie na koszty ogrzewania wody, a nawet prowadzić do awarii urządzeń grzewczych. Stwarza bowiem warunki korozyjne, przyczyniające się do niszczenia rur oraz metalowych urządzeń. Dodatkowo, kamień kotłowy cechuje się niską przewodnością cieplną, dlatego aby ogrzać wodę, która znajduje się w naczyniu z osadem, należy zwiększyć ilość energii w trakcie tego procesu. Osad powoduje również zmniejszenie przekroju przepływowego rur, co uniemożliwia prawidłowe ich funkcjonowanie.Jak powstaje kamień kotłowy?
Woda, którą używamy w codziennych, domowych czynnościach, oprócz czystego składu (dwa atomy wodoru i atom tlenu) zawiera także różnego rodzaju związki chemiczne. Rozpuszczone są w niej wodorowęglany wapnia i magnezu, które doprowadzają do „twardnienia” wody, co sprzyja powstawaniu kamienia kotłowego. W trakcie podgrzewania, ulegają one reakcji chemicznej, w efekcie której powstaje węglan wapnia, wodzianu magnezu oraz bezwodnika węglanowego. Związki te wytrącają się i powstaje nierozpuszczalny, charakterystyczny osad, zwany właśnie „kamieniem”, który można zauważyć na powierzchni garnków, czajników, bojlerów i grzałek elektrycznych, a także w instalacjach pracujących z gorącą parą wodną. Pojawienie się kamienia kotłowego to jednak nie koniec świata. Istnieją specjalne środki chemiczne, które charakteryzują się właściwościami zmiękczającymi, ale lepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalny filtr uzdatniający wodę. Duży wybór nowoczesnych systemów oraz urządzeń, przeznaczonych do uzdatniania wody, oferuje firma GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA. Pracujący w niej na co dzień specjaliści chętnie pomogą przy wyborze filtrów do wody, tak, aby spełniały zakładane wymagania.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana