Artykuł sponsorowany

Rodzaje i charakterystyka pieczarek

Rodzaje i charakterystyka pieczarek
Pieczarki są stałym gościem na tradycyjnym polskim stole, cenionym za ciekawy smak i aromat oraz dobroczynne właściwości zdrowotne. Przyjrzyjmy się bliżej fenomenowi pieczarki – charakterystyce tych grzybów i ich jadalnym odmianom.
Obecnie w Europie występuje około 100 różnych gatunków pieczarek, przy czym nie wszystkie są jadalne – zauważa nasz rozmówca z firmy RAWONA . Do celów spożywczych nadaje się zaledwie kilka odmian, a w handlu spotykamy się najczęściej z trzema najsmaczniejszymi z nich: pieczarką białą, brązową i portobello.

Charakterystyka pieczarek

Kapelusz i trzon pieczarki najczęściej przybiera kolor biały. Na spodzie kapelusza znajdują się charakterystyczne blaszki o barwie różowej, które w miarę dojrzewania grzyba zmieniają kolor na coraz ciemniejszy, od brązowego po czarny. Pieczarki rosną dziko na polach i skrajach lasów, jednak do celów przemysłowych uprawiane są też w specjalnych hodowlach. Uprawa pieczarek spożywczych jest ekologiczna i nie wymaga stosowania żadnych nawozów sztucznych, toteż grzyby te zaliczane są do najzdrowszych z dostępnych obecnie produktów spożywczych. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów pieczarek w Europie i największym ich dostawcą na całym świecie.

Rodzaje pieczarek jadalnych

Najczęściej spotykaną odmianą jest pieczarka biała. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo duża zawartość błonnika pokarmowego, co sprawia, że potrawy z tych grzybów są wyjątkowo sycące. Inną konsekwencją bogactwa błonnika jest ułatwienie trawienia i przyspieszenie oczyszczania jelit z zalegających w nich złogów. Białą pieczarkę poznamy oczywiście po bardzo jasnym kapeluszu, który z czasem może jednak ciemnieć. Aby zapobiec temu procesowi, grzyby można skropić sokiem z cytryny. Bez względu na sposób przechowywania, warto pamiętać o tym, że pieczarki nie powinny leżeć z byt długo w lodówce, ponieważ nie należą do produktów szczególnie trwałych. Pieczarki brązowe wyróżniają się ciemniejszym odcieniem kapelusza, ale także intensywniejszym zapachem i smakiem. Świetnie sprawdzą się w potrawach o mocniejszym aromacie, np. sosach do mięs. Mniejszą zawartość błonnika tego rodzaju pieczarki kompensuje większe bogactwo witamin. Brązowe pieczarki są wyśmienitym źródłem witamin z grupy B oraz, trudno dostępnej w innych produktach spożywczych, witaminy D. Pieczarki portobello charakteryzują się nietypowymi rozmiarami, gdyż kapelusz pojedynczego grzyba może mieć rozpiętość nawet 10 cm. Z tego powodu są częstym wyborem do przygotowania grzybów faszerowanych lub wegańskich kotletów, ale także jako grillowana przekąska. Pieczarki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i D oraz kwasu foliowego, żelaza, selenu, fosforu i miedzi, zatem stanowią świetne uzupełnienie diety. Kupując pieczarki warto jednak uważać, gdyż również wśród z nich znajdują się odmiany śmiertelnie trujące. Dlatego, by mieć gwarancję wysokiej jakości i bezpieczeństwa, zawsze warto wybierać pieczarki z pewnych, sprawdzonych źródeł.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.