Artykuł sponsorowany

Pszenżyto jare. Uprawa i techniki agrotechniczne

Pszenżyto jare. Uprawa i techniki agrotechniczne

Pszenżyto to gatunek zboża, który powstał poprzez skrzyżowanie pszenicy z żytem. Jest uprawiane w Polsce od lat 80. XX wieku. Ziarno pszenżyta stosowane jest głównie jako pasza dla zwierząt. Wykorzystuje się je także do produkcji słodu i bioetanolu. Jak uprawiać pszenżyto jare, aby uzyskać wysokie plony? Poznaj wymagania tej rośliny, optymalny termin siewu oraz zalecane dawki nawozów.

Wymagania glebowo-klimatyczne pszenżyta jarego

Pszenżyto jare ma mniejsze wymagania glebowe niż pszenica i jęczmień. Ponadto wykazuje większą tolerancję na niskie pH gleby. Można je uprawiać na terenie całej Polski z wyjątkiem wysoko położonych obszarów górskich. Pod uprawę pszenżyta jarego najlepiej nadają się gleby kompleksów żytniego dobrego i bardzo dobrego. Należy unikać wysiewu na glebach kompleksów żytniego słabego i bardzo słabego. Pszenżyto jare najlepiej wschodzi i krzewi się w temperaturze 6-8°C. Ma niewielkie wymagania wodne – największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło.

Zalecany przedplon i siew pszenżyta jarego

Najlepszym przedplonem dla pszenżyta jarego są rośliny strączkowe, mieszanki zbożowo-strączkowe, okopowe uprawiane na oborniku oraz owies. Ze względu na długi okres wegetacji pszenżyto jare trzeba siać możliwie jak najwcześniej, gdy tylko pozwolą na to warunki wilgotnościowe gleby. Roślinę tą należy wysiewać najpóźniej do II dekady kwietnia. W zależności od żyzności gleby i terminu siewu zalecana ilość wysiewu wynosi od 450 do 600 ziarniaków na m2. Materiał siewny pszenżyta jarego wysokiej jakości oferuje między innymi sklep Małopolskiej Hodowli Roślin. Oferuje on nasiona odmiany Impetus, która wyróżnia się dużą odpornością na choroby i zapewnia wysokie plony we wszystkich rejonach kraju.

Zwalczanie chorób i szkodników w uprawie pszenżyta jarego

Dla pszenżyta jarego najbardziej konkurencyjne są takie gatunki roślin, jak miotła zbożowa, fiołek polny, chaber bławatek, rumian polny czy rumianek pospolity. Ze względu na wąską rozstawę rzędów, w które siane jest to zboże, mechaniczne usuwanie chwastów jest bardzo utrudnione. Lepszym wyborem są herbicydy lub metody biologiczne. Najgroźniejszą chorobą atakującą pszenżyto jare jest mączniak prawdziwy zbóż i traw. Aby uchronić rośliny przed zakażeniem, należy stosować odpowiednie odmiany oraz przedplon. Podczas wegetacji można używać fungicydów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.