Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Przygotowanie paszy krok po kroku
Rezultaty produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rolnych uzależnione są w dużej mierze od jakości pokarmu. Skarmianie odpowiednio skomponowanych mieszanek paszowych sprawia, że stado jest zdrowe i wydajne. Obecnie rolnicy mają do swojej dyspozycji nie tylko szeroki wybór składników mieszanek, ale też profesjonalne, zautomatyzowane urządzenia, które ułatwiają przygotowanie i podawanie pasz.
Przygotowanie pasz w chowie drobiu
Żywienie na fermach drobiowych najczęściej odbywa się z wykorzystaniem gotowych mieszanek przemysłowych, kupowanych zwykle bezpośrednio od producentów. Pasze przechowywane są w silosach, skąd w sposób automatyczny podawane są do karmników za pośrednictwem systemów przenośników. Przygotowanie pokarmu dla drobiu polega więc na wyborze właściwych mieszanek, transporcie, napełnianiu silosów paszowych oraz kontroli prawidłowego dostarczania ich do karmników. Samodzielne tworzenie mieszanek paszowych dla kur jest bardziej skomplikowane i czasochłonne, ale też ekonomiczne. W takim systemie żywienia pasze przygotowywane są w gospodarstwie z własnych i kupowanych składników, głównie z ziaren zbóż, dodatków mineralnych, rozdrobnionej zielonki i siana oraz, po wcześniejszej obróbce termicznej, z roślin okopowych, marchwi oraz buraków.
Przygotowanie pasz dla trzody
Staranne przygotowanie paszy przed skarmianiem ma szczególne znaczenie w hodowli trzody chlewnej. Większość pasz stosowanych w żywieniu świń wymaga odpowiedniej obróbki w celu ułatwienia zwierzętom trawienia i zwiększenia wchłaniania składników pokarmowych. Ziarna zbóż oraz nasion strączkowych, będące podstawą żywienia trzody, wymagają śrutowania lub mielenia. W ofercie producenta ZUPTOR dostępne są rozdrabniacze zasypowe oraz ssąco-tłoczące, które samodzielnie pobierają zboże z silosu lub pryzmy, a po ześrutowaniu automatycznie przekazują je do mieszalnika. Stosowanie tego drugiego rozwiązania nie tylko znacznie ułatwia przygotowanie pokarmu, ale dodatkowo ogranicza pylenie w paszarni.
Na jakość paszy i efekty jej skarmiania w dużej mierze wpływa dokładność wymieszania poszczególnych składników. W celu uzyskania jednorodnej paszy obecnie stosuje się profesjonalne mieszalniki. Hodowcy mogą wybierać między popularnymi mieszalnikami pionowymi a mieszalnikami poziomymi, które są droższe, ale znacznie dokładniejsze i bardziej wydajne. Podczas mieszania można poddać paszę dodatkowym zabiegom poprawiającym jej jakość, np. natłuszczaniu lub zakwaszaniu. Gotowy do skarmiania pokarm otrzymujemy po zaledwie kilku minutach pracy mieszalnika.
Produkowane obecnie mieszalnie do pasz wspierane są nowoczesnymi systemami automatyki, dzięki czemu ich stosowanie ułatwia hodowcom pozyskanie najwyższej jakości pokarmu szybko i niewielkim nakładem pracy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana