Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Porcelana ecru czy kremowa - którą wybrać?

Spis treści
- Czy kolor ma znacznie?
- Ponadczasowe, stonowane propozycje
- Czym dokładnie jest porcelana?
- Kolor écru
- Barwa kremowa
Czy kolor ma znacznie?
Jak powiedziała nam osoba związana ze sklepem internetowym porcelana24.pl:Kolor, na jaki się zdecydujemy powinien w pewien sposób odzwierciedlać na samych, pasując jednocześnie do wnętrza, które przyjdzie mu zdobić i to w długim okresie czasu. Dlatego należy działać rozważnie, patrząc niejako w przyszłość i starając się zignorować lansowane obecnie, lecz nietrwałe mody. Jakkolwiek zapewne niejednokrotnie widywaliśmy w różnego rodzaju pismach, czy też bezpośrednio na wystawach sklepowych atrakcyjną, krzykliwą ceramikę o fantazyjnych kształtach, wiedzmy, że tego typu nowości szybko się nudzą, lądując finalnie nigdzie indziej, jak tylko na zakurzonych strychach.
Ponadczasowe, stonowane propozycje
Znacznie lepszym wyborem – biorąc pod uwagę nadchodzące lata – będzie postawienie na bardziej stonowane propozycje. Na bazie tego właśnie założenia powstał temat niniejszego artykułu, mocno podkreślający subtelność selekcji jakiej musimy dokonać, porównując porcelanę. To, że klasyczne odcienie sprawdzą się najlepiej nie ulega naszym zdaniem wątpliwości. Jeśli jednak na wstępie odrzucimy standardową biel, wybór głównie będzie się sprowadzał do tego, czy bardziej przemawia do nas kremowa tonacja, czy też barwa écru.Czym dokładnie jest porcelana?
Materiał jaki opisujemy znany jest od dawnych czasów, będąc niczym innym jak specjalną, szlachetną odmianą wysokiej jakości ceramiki, otrzymywaną z – wymieszanych w różnych proporcjach – kwarcu, skalenia i glinki kaolinowej. Wypalanie w piecu rozgrzewającym się do wysokiej, sięgającej nawet 1400 stopni Celsjusza temperatury gwarantuje niebywałą trwałość ostatecznego porcelanowego produktu. I choć to biała, lekko przezroczysta barwa bywa uznawana za znak rozpoznawczy najlepszych talerzy i filiżanek, to jak się okazuje, nieco cieplejsze odcienie nie pociągają za sobą najmniejszego spadku jakości.Kolor écru
Kolor znamy jako écru, z francuskiego tłumaczony jako „surowe płótno”, można określić mianem delikatnej, żółtoszarej barwy, bądź też porównać do niebielonego jedwabiu. Idąc dalej, popularne écru z pewnością jest ciemniejsze od antycznej bieli, daleko mu jednak do beżu. W istocie okazuje się ono czymś mniej nasyconym niż kolor kremowy, będąc jego bardziej przytłumioną wersją.Barwa kremowa
Przechodząc zaś konkretniej do kremowego, można bezpiecznie uznać, że to jasny – wpadający lekko w szary – beż. Kolor ten, choć ciemniejszy niż wyżej opisane écru jest nadal łagodny i stonowany, a przy tym sprawiający naprawdę ciepłe i kojące wrażenie. Żadnym błędem nie będzie nawet opisanie go jako czegoś podobnego do kawowej pianki. I choć wszystko to może wydawać się szalenie do siebie zbliżone, mając przed sobą porcelanowe zastawy w dwóch rozważanych barwach, z pewnością dostrzeżemy różnicę, która w naszych oczach zadziała na korzyść jednej z opcji. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana