Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Pismaniye. Popularny deser kuchni tureckiej
Pismaniye jest to rodzaj lekkiego deseru o delikatnej formie, która rozpływa się w ustach. Z wyglądu przypomina watę cukrową, natomiast w smaku jest podobne do chałwy. Najpopularniejsze jest pismaniye waniliowe, jednak można znaleźć także inne smaki, na przykład granat. Bardzo często dodaje się do niego orzechy pistacji, a także polewa się różnymi czekoladami.
Z czego się składa deser pismaniye?
Pismaniye jest to wywodzący się z Turcji smakołyk, którego wygląd i tekstura przywodzą na myśl watę cukrową, jednak w smaku przypomina chałwę. Składa się on jednak z zupełnie innych składników. Powstaje z mąki pszennej, masła, cukru i wanilii. Czasem dodaje się do niego pistacje lub kakao. Tradycyjnie wykonuje się go ręcznie. Najpierw trzeba przygotować gorący syrop z cukru, wody i kwasku cytrynowego, a także na tłuszczu uprażyć mąkę pszenną. Następnie powstałe półprodukty należy połączyć i ugniatać aż do powstania konsystencji przypominającej watę. Powstałe pismaniye dzieli się na porcje.
Deser duży i mały jednocześnie
Choć pismaniye dla Europejczyków ze środka kontynentu może być nietypowe pod względem wyglądu, warto je spróbować. Deser ten przypomina wełnę, a do tego jest lekki jak puch. Rozerwany może zająć cały talerz, natomiast ubity będzie wielkości kasztana. Jego delikatne płatki rozpływają się w ustach. Pismaniye, ze względu na lekki chałwowy posmak, często nazywane jest w Polsce watą chałwową. Jednak w porównaniu do chałwy jest delikatniejsze i nie zawiera goryczy. Nie jest również tak tłuste i nie brudzi palców podczas jedzenia. Pismaniye nazywane jest też włosami anielskimi lub włosami sułtana.
Różne smaki pismaniye
Tureckie pismaniye występuje pod wieloma postaciami. Może być waniliowe i dodatkowo polane czekoladą lub polewą malinową. Pismaniye jest także o smaku bakalii. Deser ten można także nabyć w smaku granatu w polewie czekoladowej. Natomiast osoby szczególnie lubiące słodkości powinny skusić się na pismaniye polane białą czekoladą. Tego przysmaku kuchni tureckiej nie znajdziemy w popularnych sklepach. Nie trzeba jednak lecieć do Turcji, by go zjeść. Pismaniye można spróbować dzięki odpowiednio zaopatrzonym sklepom internetowym. Specjalista ze sklepu Dubai Food w Katowicach mówi:
Można zamówić klasyczne pismaniye o wybranym smaku, kilka zestawów w różnych smakach, albo jeden zestaw, na który składają się różne rodzaje pismaniye.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana