Artykuł sponsorowany

Pij z głową. Zasady spożywania wina

Pij z głową. Zasady spożywania wina
Wino, niezależnie od barwy, należy do najchętniej i najczęściej spożywanych trunków. Poza wyśmienitym smakiem charakteryzuje się – o ile jest podawane w rozsądnych ilościach – wieloma właściwościami zdrowotnymi. Szlachetna natura tego alkoholu wymaga jednak stosowania się do kilku zasad. Choć ich nieznajomość w kręgu najbliższych przyjaciół może ujść płazem, o tyle w większym towarzystwie grozi nam to popełnieniem solidnej gafy. Oto kilka z nich.

Etykieta otwierania i nalewania

Już pierwszy etap, czyli otwieranie wina wymaga od nas zachowania pewnych zasad. Po pierwsze pamiętajmy o tym, by używając korkociągu nie przebić korka, w ten sposób unikniemy wpadnięcia okruchów do trunku. Podczas nalewania trzymamy butelkę prawą ręką na wysokości etykiety, ale staramy się jej nie zasłonić (dotyczy to win lepszych marek i roczników – takie wina podajemy z butelki, pozostałe możemy wcześniej przelać do karafki). Wino lejemy do momentu, kiedy nie wypełni około 2/3 objętości kieliszka. Aby uniknąć skapnięcia ostatnich kropel wina na obrus delikatnie obracamy butelkę w lewo.

Naczynia – w jakim będzie smakować najlepiej?

W czym podaje się wino? Oczywiście w kieliszkach. Problem w tym, że każdy rodzaj win należy podawać w specjalnie dla niego stworzonym naczyniu. Mogłoby się wydawać, że jest to bez znaczenia, jednak prawda wygląda inaczej. Wina czerwone uwalniają pełnię swojego aromatu, kiedy mogą odetchnąć, a więc potrzebują przestrzeni w kieliszku. Z kolei lekkie wina białe najlepiej smakują, gdy podczas picia skumulowane zapachy wpływają wąskim strumieniem do nosa – z tego powodu kieliszki do nich są zazwyczaj nieco węższe i wyższe. Zanim zdecydujemy się na podanie gościom konkretnego wina, zadbajmy o odpowiednią oprawę dla niego.

Do czego podajemy wino?

Jeśli decydujemy się na urozmaicenie posiłków lampką wina, należy pamiętać o tym, że nie każdy rodzaj i gatunek alkoholu będzie dobrze korespondował ze smakiem podanej potrawy. Generalnie czerwone wytrawne i półwytrawne wina podaje się do pieczonych mięs, dziczyzny oraz serów. Wina białe słodkie serwuje się na ogół do dań z ryb, drobiu i białego mięsa, często również do deserów, wina białe wytrawne świetnie komponują się ze smakiem zimnych zakąsek. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej temperatury wina – wina czerwone na ogół podaje się w temperaturze pokojowej, białe powinny być lekko schłodzone. Wino to nie tylko alkohol, ale ważny element europejskiej kultury – spożywamy je przy ważnych uroczystościach oraz kameralnych spotkaniach. Znajomość zasad spożywania wina będzie nie tylko naszą wizytówką w towarzystwie, ale pozwoli również w pełni cieszyć się jego smakiem. Więcej o właściwym spożywaniu wina możemy się dowiedzieć podczas kursów winiarskich, organizowanych np. przez Winotekę w Dworze Chotynia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.