Artykuł sponsorowany

Perły kuchni kaszubskiej

Perły kuchni kaszubskiej

W ostatnich latach możemy dostrzec wzrost znaczenia kuchni regionalnej. Na nowo odkrywamy smaki obecne w naszej kulturze od wielu wieków, kosztując tradycyjnych na danych terenach potraw. Jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni regionalnych jest kuchnia kaszubska. Dominują w niej przede wszystkim ryby, znajdziemy także gęsinę oraz mało popularną w innych rejonach brukiew. Jakich potraw kuchni kaszubskiej koniecznie musimy spróbować?

Truskawki, gęsi i okrasa

Dania główne serwowane na Kaszubach są oczywiście bardzo pyszne, ale swoją kulinarną podróż po tych rejonach warto rozpocząć od końca, a mianowicie od deseru. Wielu z nas nie zdaje sobie bowiem sprawy z tego, że rejon ten to truskawkowe zagłębie Polski. Chociaż obecnie owoce te można hodować w wielu innych miejscach, to właśnie na Kaszubach rosły one właściwie od zawsze. Kaszuby od zawsze są także domeną ryb – tak morskich, jak i słodkowodnych, które współcześnie przyrządza się tutaj na setki sposobów. Warto spróbować kilku z nich, najlepiej udając się do dobrej regionalnej restauracji, takiej jak Lisiewski Dwór. Skosztujemy tutaj lokalnych specjałów. Do niekwestionowanych rarytasów należą z pewnością potrawy na gęsinie, a w szczególności okrasa. Uzyskuje się ją dzięki drobnemu pokrojeniu surowego mięsa z całej gęsi, które zasypuje się solą w glinianych garnkach. Tak powstałą okrasę stosuje się jako dodatek do chleba czy zup. Kaszuby słyną także z innego wyjątkowego dania drobiowego – kury gotowanej w białym sosie z rodzynkami.

Jakich dań warto spróbować na Kaszubach?

Odwiedzając Kaszuby koniecznie spróbujemy śledzi. Te serwowane są na kilka sposobów. Bardzo popularny jest wariant w oleju z cebulą, ale szefowie kuchni w kaszubskich restauracjach równie chętnie zaoferują nam śledzie w śmietanie lub occie. Na drugie danie szczególnie polecana jest zupa rybna, a dla żądnych wrażeń – zupa z węgorza. Możemy spróbować także plinców – placków ziemniaczanych z dodatkiem płatków owsianych lub ruchanek – placków z ciasta drożdżowego, które smaży się na rozgrzanej płycie kamiennej. Najczęściej spotkamy je w trakcie różnego rodzaju festynów i jarmarków. Dobrą przekąskę stanowią także pajdy domowego chleba ze smalcem dopełnionym przez chrupiące skwarki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.