Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Najważniejsze zalety majonezów niskotłuszczowych

Dlaczego tradycyjny majonez jest niezdrowy?
Majonez to gęst y sos powstał y na bazie oleju i żółtek jaj. Do jego innych składników należą: musztarda, ocet, woda i przyprawy (sól i cukier jako dodatki smakowe), ewentualnie substancje konserwujące. Olej roślinny umożliwia utworzenie gładkiej i gęstej konsystencji, a ocet, który obniża pH produktu, nadaje majonezowi ch arakterystyczny smak. Ponadto żółtka jaj działają jako emulgator. Majonez zawiera bardzo dużo tłuszczu, co może prowadzić do:- nadwagi,
- zapychania żył, które utrudnia prawidłowe krążenie krwi i ma niekorzystny wpływ na pracę serca (ostatecznie może zakończyć się udarem, miażdżycą czy nawet zawałem).
Majonez niskotłuszczowy jako odpowiednik majonezu tradycyjnego
Majonez niskotłuszczowy ma znacznie lepszy skład niż jego niezdrowy odpowiednik. Powstaje wyłącznie na bazie składników roślinnych (bez żółtek jaj, będących największym źródłem cholesterolu w tradycyjnym majonezie), a zatem mogą po niego sięgać weganie, alergicy, osoby cierpiące na celiakię, a także nietolerancję laktozy ( majonez niskotłuszczowy nie zawiera glutenu i laktozy). Majonezy niskotłuszczowe Cremajo mają zna cznie mniej kalorii, więc spożywanie ich, w połączeniu ze zdrową dietą i sportem, nie powinno skutkować nadwagą. Poziom tłuszczu waha się w granicach 30-60% lub nawet mniej, a klasyczny majonez ma go w swoim składzie aż 75-80%. Dla przykładu: łyżka majonezu Cremajo (20% zawartości tłuszczu) to tylko 175 kcal. Przy założeniu, że dorosły człowiek potrzebuje 2000-2500 kalorii dziennie, jest to znikoma wartość. Majonez niskotłuszczowy nie różni się zbytnio smakiem od tradycyjnego i jest w zupełności naturalny, co przekłada się też na ekologię. Niezorientowana osoba nie zauważy różnicy między sałatkami z majonezami klasycznymi a niskotłuszczowymi. Nie musi być też przechowywany w lodówce. Majonezy niskotłuszczowe sprawiają, że menu na święta wielkanocne, bożonarodzeniowe, imprezy okolicznościowe, a nawet to codzienne nie musi ulegać zmianie – charakterystyczne sałatki, sosy i dipy z obowiązkowym dodatkiem majonezu będą nadal dostępne dla każdego. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana