Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Najważniejsze elementy umeblowania kuchni
Kuchnia jest miejscem wielorakiego zastosowania. Stwarza przestrzeń na przygotowywanie posiłków, składowanie produktów oraz utylizację odpadów. Każda strefa musi być tak zaplanowana, by użytkownicy mogli w niej swobodnie się poruszać, a wszystkie narzędzia kuchenne zdawały się być pod ręką. Duże znaczenie odgrywa właściwe umeblowanie kuchni, które jest dopełnieniem sprzętów AGD.
Wymiary szafek dolnych
Odgórna zasada mówi, że strefy powinny być rozmieszczone zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kolejno można wyróżnić miejsce na produkty spożywcze, szafki na naczynia i drobne AGD, strefę mycia i sprzątania, miejsce na przygotowywanie pokarmów oraz strefę gotowania i pieczenia. Każda kuchnia składa się z kilku elementów umeblowania. Zabudowa dolnych szafek przeważnie sięga 82 cm wysokości. Ich szerokość wynosi od 30 do 50 cm. W przypadku szafek z dwoma frontami stosuje się przestrzeń wielkości od 60 do 100 cm. Natomiast szafki narożne mają 90 cm.
Ekspert z firmy WER-MEBLE z Gościna dodaje: Rozmieszczenie szafek dolnych można dostosować do wolnostojących sprzętów AGD. Obecnie jednak coraz więcej osób decyduje się na pełną zabudowę, dzięki której lodówka, kuchenka i zmywarka ukryte są za frontami.
Rozmieszczenie blatów kuchennych
Ze względu na nierówności podłogi, szafki w dolnej zabudowie mają regulację rzędu kilku centymetrów. Na nich będą znajdowały się blaty robocze. Standardową wysokością dla blatu z szafkami wynosi 85 cm. Jest ona dopasowana do wzrostu 170 cm oraz do wysokości wolnostojącej kuchenki. Głębokość blatu ma 60 cm. Szafki dolne są od niego o kilka cm krótsze. Jego długość i rozmieszczenie zależy od wielkości kuchni. Szacuje się, że główny blat roboczy powinien być długi na co najmniej 60 cm. Jednak dla większości osób będzie to zdecydowanie za mało. Obok lodówki powinno być minimum 40 cm blatu, co pozwoli swobodnie chować produkty. Przeważnie blat jest długi na całą szerokość dolnych szafek. Osoby z większą kuchnią bez problemu przygotują na nim posiłek, zostawią produkty, brudne naczynia i narzędzia kuchenne jednocześnie.
Długość i głębokość szafek górnych
Szafki w górnej zabudowie sięgają od 40 do 100 cm. Mniejsze wymiary mogą być zamontowane w dwóch rzędach. W dolnych półkach będziemy umieszczać rzeczy, które są codziennie potrzebne. Górne półki są przeznaczone na urządzenia, naczynia oraz narzędzia rzadko używane. Głębokość szafek przeważnie wynosi 30 cm, ponieważ nie mogą one przeszkadzać w przygotowaniu posiłku na blacie. Przestrzeń między górną a dolną zabudową powinna wynosić co najmniej 45 cm. Jednak ze względu na komfort pracy lepiej dostosować ją do swojego wzrostu. Najlepszym sposobem na umeblowanie kuchni jest wykonanie szafek na wymiar. Wtedy możemy być pewni, że każdy szczegół został uwzględniony i nie będziemy przez lata obijać się o jakiś niedopasowany element.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana