Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze noży kuchennych?
Zakup noża kuchennego – na co zwrócić uwagę?
Kupując nóż kuchenny, powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego jakość. Noże kupowane w supermarketach może i są tanie, ale jak się z czasem okazuje, są mało wydajne i tępe. Warto więc zainwestować w dobrej jakości noże np. od producenta artykułów kuchennych Kassel, który oferuje noże kuchenne w bloku. Są to noże z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, o twardym i ostrym ostrzu. Blok noży nie dość, że efektownie prezentuje się w kuchni, to na dodatek jest wygodny w użyciu. Po noże bardzo łatwo się sięga i odkłada je na miejsce, co usprawnia gotowanie. Niektóre z nich są nawet wyposażone w miejsce na tablet lub książkę do gotowania.Noże kuchenne – jakie powinno być ostrze?
Ostrze to kolejny element, którym powinniśmy się kierować przy użyciu noża kuchennego. To od niego będzie zależało, jak nóż będzie się sprawował w kuchni. Najlepszym wyborem są noże ze stali nierdzewnej, które są odporne na korozję. Charakteryzują się niesamowitą wytrzymałością i trwałością. Przy wyborze noży musimy także zwrócić uwagę na zakończenie ostrza, które wskazuje, do jakich prac kuchennych jest on przeznaczony. Dobrym wyborem będzie zakup noży kuchennych w bloku, ponieważ znajdziemy tam kilka rodzajów ostrzy. W zestawie znajdziemy m.in. nóż szefa, którego ostrze ma zazwyczaj ok. 20 cm, jest najbardziej wszechstronny i najczęściej używany w kuchni oraz nóż uniwersalny, którego ostrze ma 12-15cm. Oprócz tego wśród noży w bloku znajdzie się nóż do pieczywa o długiej klindze i ząbkowanym ostrzu. Typowa dla niego długość to 22 cm. Pozostałe noże służą do obierania i filetowania. Ostrze tego pierwszego jest znacznie krótsze od pozostałych i ma ok. 10 cm. Natomiast nóż do filetowania waha się między 15 a 30 cm.Jaką rękojeść powinny mieć dobrej jakości noże kuchenne?
Nie tylko rodzaj ostrza decyduje o ergonomiczności noża, ale także jego rękojeść. Ta powinna być wykonana z surowca, który będzie trwały. Jednocześnie musi być dobrze wyprofilowana, aby używanie noża nie było uciążliwe i aby dobrze leżał w dłoni. Rękojeść noży kuchennych może być wykonana np. z ze stali. Warto jednak mieć na uwadze, że jeśli będziesz mieć mokre ręce, te mogą się ślizgać. Lepszym wyborem będą noże z rękojeścią drewnianą. Najlepsze do tego okazuje się drewno akacjowe, które jest giętkie i elastyczne. Co więcej, jest bardzo trwałe i nie ulega uszkodzeniom. Wystarczy od czasu do czasu olejować je olejem jadalnym, aby zakonserwować drewno.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana