Artykuł sponsorowany

Na co zwrócić uwagę przy wyborze noży kuchennych?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze noży kuchennych?
Krojenie, szatkowanie, obieranie, filetowanie – żadnej z tych czynności nie wykonalibyśmy bez noża. Jest to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni czy to tej profesjonalnej w restauracji, czy domowej. Oczywiście nie może być to byle jaki nóż. Każdy kucharz wie, że narzędzie pracy ma wpływ na przygotowywanie posiłku, a tym samym smak i wygląd potrawy. Jak więc wybrać dobrej jakości nóż kuchenny? Na co zwracać uwagę?

Zakup noża kuchennego – na co zwrócić uwagę?

Kupując nóż kuchenny, powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego jakość. Noże kupowane w supermarketach może i są tanie, ale jak się z czasem okazuje, są mało wydajne i tępe. Warto więc zainwestować w dobrej jakości noże np. od producenta artykułów kuchennych Kassel, który oferuje noże kuchenne w bloku. Są to noże z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, o twardym i ostrym ostrzu. Blok noży nie dość, że efektownie prezentuje się w kuchni, to na dodatek jest wygodny w użyciu. Po noże bardzo łatwo się sięga i odkłada je na miejsce, co usprawnia gotowanie. Niektóre z nich są nawet wyposażone w miejsce na tablet lub książkę do gotowania.

Noże kuchenne – jakie powinno być ostrze?

Ostrze to kolejny element, którym powinniśmy się kierować przy użyciu noża kuchennego. To od niego będzie zależało, jak nóż będzie się sprawował w kuchni. Najlepszym wyborem są noże ze stali nierdzewnej, które są odporne na korozję. Charakteryzują się  niesamowitą wytrzymałością i trwałością. Przy wyborze noży musimy także zwrócić uwagę na zakończenie ostrza, które wskazuje, do jakich prac kuchennych jest on przeznaczony. Dobrym wyborem będzie zakup noży kuchennych w bloku, ponieważ znajdziemy tam kilka rodzajów ostrzy. W zestawie znajdziemy m.in. nóż szefa, którego ostrze ma zazwyczaj ok. 20 cm, jest najbardziej wszechstronny i najczęściej używany w kuchni oraz nóż uniwersalny, którego ostrze ma 12-15cm. Oprócz tego wśród noży w bloku znajdzie się nóż do pieczywa o długiej klindze i ząbkowanym ostrzu. Typowa dla niego długość to 22 cm. Pozostałe noże służą do obierania i filetowania. Ostrze tego pierwszego jest znacznie krótsze od pozostałych i ma ok. 10 cm. Natomiast nóż do filetowania waha się między 15 a 30 cm.

Jaką rękojeść powinny mieć dobrej jakości noże kuchenne?

Nie tylko rodzaj ostrza decyduje o ergonomiczności noża, ale także jego rękojeść. Ta powinna być wykonana z surowca, który będzie trwały. Jednocześnie musi być dobrze wyprofilowana, aby używanie noża nie było uciążliwe i aby dobrze leżał w dłoni. Rękojeść noży kuchennych może być wykonana np. z ze stali. Warto jednak mieć na uwadze, że jeśli będziesz mieć mokre ręce, te mogą się ślizgać. Lepszym wyborem będą noże z rękojeścią  drewnianą. Najlepsze do tego okazuje się drewno akacjowe, które jest giętkie i elastyczne. Co więcej, jest bardzo trwałe i nie ulega uszkodzeniom. Wystarczy od czasu do czasu olejować je olejem jadalnym, aby zakonserwować drewno.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.