Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Mięso wieprzowe i jego znaczenie w polskiej kuchni

Wartości odżywcze w wieprzowinie
Jak wyjaśnia specjalista z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Herold ze Zblewa w województwie pomorskim: Poszczególne elementy tuszy wieprzowej różnią się od siebie kalorycznością, która zależna jest od obecności w konkretnych partiach mięsa, tłuszczu między i śródmięśniowego. Do najmniej kalorycznych części wieprzowiny należy szynka – dostarcza ona jedynie 118 kcal/100 g. Najbardziej zaś kaloryczną partią wieprzowiny jest boczek, który dostarcza ok. 322 kcal.Schab, będący najchętniej wybieraną częścią wieprzowiny, w 100 g zawiera 152 kcal – w przypadku, gdy przyrządzamy go z tak zwaną omięsną, stanowiącą otoczkę z tłuszczu. Odtłuszczony zaś schab zawiera jedynie 122 kcal. Jeśli więc porównamy kaloryczność chudych części wieprzowiny z kalorycznością drobiu, okaże się, że wartość pierwszej, wyższa jest od drugiej o jedyne 20 kcal. Pewne jest, że nie każdy element wieprzowej tuszy poleca się w żywieniu niskokalorycznym i dietetycznym, jednak odpowiednio przygotowaną odtłuszczoną szynkę czy schab można bez obaw wziąć pod uwagę w jadłospisie, będąc na diecie. Podobnie, jak w przypadku kaloryczności, poszczególne części tuszy różnią się od siebie również zawartością białka. Najmniej tego odżywczego składnika zawierają żeberka oraz boczek, najwięcej zaś, najchudsze części wieprzowiny: schab odtłuszczony oraz szynka. Wysoka zawartość białka oraz niska kaloryczność chudych części wieprzowiny, wskazuje na istotne znaczenie tego mięsa w diecie. Chude mięso wieprzowe ma wartości porównywalne do uznawanego powszechnie za najbardziej dietetyczne, mięsa drobiowego. Niska zawartość tłuszczu w chudej wieprzowinie sprawia, że mięso charakteryzuje się wysoką strawnością. Mięso wieprzowe charakteryzuje się ponadto wysoką zawartością witaminy E oraz witamin z grupy B. zawiera znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz cynk.
Mięso wieprzowe, a cholesterol
Wartości cholesterolu w wieprzowinie są nieznacznie wyższe od jego ilości w chudym mięsie drobiowym i wynoszą nie więcej niż 55 mg/100 g. Najnowsze badania dowodzą, że najgroźniejsze dla naszego zdrowia są nienasycone kwasy tłuszczowe (zwane też tłuszczami trans), czyli utwardzone oleje roślinne, występujące na przykład w margarynie, zatem nie musimy obawiać się wieprzowiny, jeśli chodzi o zawarte w niej ilości cholesterolu. Kupując mięso wieprzowe, możemy zrezygnować z części o dużej zawartości tłuszczu podskórnego, a także wybierać partie, zawierające niewiele tłuszczu widocznego (tak zwanego międzymięśniowego). Jedyne, na co nie mamy wpływu, jako konsumenci, to tłuszcz niewidoczny, znajdujący się w mięśniach – jego jednak zupełnie nie musimy się obawiać: zawartość tłuszczu śródmięśniowego nie przekracza zwykle 3%, natomiast jego ilość bez wątpienia niezbędna jest do kształtowania walorów smakowych wieprzowiny.Wieprzowina: w jakiej postaci spotkamy ją na polskim stole?
Wśród sztandarowych dań z mięsa wieprzowego wymienić należy bez wątpienia tradycyjnego schabowego, jednak z wieprzowiny przygotujemy znacznie więcej potraw. Schab, łopatka wieprzowa i karkówka w sosie, kotlety mielone, pulpeciki w sosie, duszona golonka w kapuście, schabowe zrazy z cebulką czy pieczone żeberka to tylko część specjałów z wieprzowiny, bez których Polacy nie wyobrażają sobie tradycyjnego obiadu. Na polskim stole często gości również schab w postaci roladek czy zrazów. Trudno wyobrazić sobie grill bez soczystej, aromatycznej karkówki i smacznych, grillowanych żeberek. Mięso wieprzowe króluje na polskich stołach także w święta: większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez białej kiełbasy. Wieprzowina to również doskonały składnik dań jednogarnkowych: rozmaitych gulaszy czy potraw mięsno-warzywnych.Wieprzowe wędliny – smaczne i aromatyczne
Wielu polskich konsumentów nie wyobraża sobie śniadania bez kanapki z plasterkiem ulubionej wędliny. Do najpopularniejszych należy oczywiście chuda szynka gotowana, jednak lubimy także tradycyjną szynkę babuni i aromatyczną szynkę wędzoną. Miłośnicy grubych wędlin wędzonych wybierają często krakowską suchą i krakowską parzoną, żywiecką, baleronową, szynkową czy jałowcową. Na grill chętnie kładziemy kiełbasę toruńską i grillową, zaś najchętniej wybieranymi wędlinami cienkimi, które Polacy ze smakiem zjadają na śniadanie są parówki i frankfurterki. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana