Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Kawa- wróg, czy przyjaciel?
Korzyści z picia kawy
Chociaż kawa posiada wielu zwolenników, nierzadko słyszy się opinie dotyczące jej niekorzystnego wpływu na ludzki organizm. Okazuje się jednak, że wiele z tych teorii nie znajduje pokrycia w rzeczywistości. Wręcz przeciwnie, badania naukowe wskazują na pozytywne aspekty picia kawy i korzystny wpływ kofeiny na funkcjonowanie wielu organów i procesów w organizmie, takich jak:- Mózg i układ nerwowy – wiele osób sięga po kawę, by poprawić swoją koncentrację, np. przy pracy. Faktem jest, iż kofeina pobudza produkcję dopaminy, acetylocholiny oraz noradrenaliny. Dzięki tym neuroprzekaźnikom może łatwiej się skupić, polepsza się także nasze samopoczucie. Szybciej przetwarzamy informacje i łatwiej radzimy sobie z wysiłkiem, tak umysłowym, jak i fizycznym, a to dzięki stymulacji układu nerwowego i zmniejszeniu uczucia zmęczenia.
- Serce i układ krążenia – jednym z mitów dotyczących picia kawy jest jej niekorzystny wpływ na pracę układu krążenia. Jak się jednak okazuje, na skutek spożywania kofeiny poprawia się przepływ krwi, a to dzięki lepszemu napięciu naczyń krwionośnych, do których komórek dostarczana jest większa ilość tlenku azotu. Ponadto przed procesem metabolizowania czarnego napoju, jego spożycie powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
- Przemiana materii – spożycie kawy przyspiesza procesy metaboliczne w organizmie, a także reguluje procesy lipogenezy i lipolizy oraz zwiększa produkcję kwasów tłuszczowych. W rezultacie organizm efektywniej przetwarza energię, pozyskując ją z tkanki tłuszczowej zamiast białek mięśniowych. Sprzyja to regeneracji glikogenu mięśniowego. Dzięki temu szybciej i efektywniej spalamy tkankę tłuszcz i uzyskujemy lepsze efekty podczas treningu.
Jak zdrowo pić kawę?
Powyższe korzyści płynące z picia kawy możemy czerpać pod warunkiem, że będziemy ją spożywać rozsądnie. Co to oznacza w praktyce? Zalecane spożycie kawy to maksymalnie trzy do czterech filiżanek na dzień. Większe ilości kofeiny mogą prowadzić do spadku poziomu magnezu w organizmie. Ważne jest również aby wybierać dobrej jakości kawę. Racjonalne dawkowanie kofeiny wspomoże pracę układu nerwowego, poprawi krążenie oraz przemianę materii. Napój ten będzie zatem dobrym uzupełnieniem racjonalnej diety, także pudełkowej, którą oferuje np. Goodie Foodie. Dobrą praktyką jest również picie kawy przez osoby uprawiające trening sportowy. Przed treningiem kofeina pobudzi organizm do wysiłku, a po – pomoże w regeneracji. Warto zatem zainteresować się korzystnym wpływem kofeiny na nasz organizm i pić kawę – na zdrowie!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana