Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie maszyny są wykorzystywane w zakładach piekarniczych?

Praca w piekarni trwa niemal cały czas, żeby dostarczyć do sklepów oraz punktów gastronomicznych świeże pieczywo. Do spełnienia ogromnych oczekiwań klientów – w końcu chleb czy bułki to jeden z podstawowych produktów w jadłospisie większości z nas – piekarnie potrzebują dużej ilości zaawansowanych urządzeń, które pozwalają znacznie ułatwić całą produkcję. Jakie to urządzenia?
Piec
Czyli serce każdej piekarni, centralna maszyna, bez której przygotowanie wypieków – pieczywa oraz ciast – byłoby po prostu niemożliwe. Wśród maszyn dostępnych na rynku, na przykład w ofercie firmy GUZ Technika Piekarnicza znajdziemy między innymi piece konwekcyjne, rurkowe, wózkowe obrotowe. Każdy z nich posiada inny mechanizm działania i znajduje inne zastosowanie w pracy piekarni.
Miesiarki
Zanim jednak ciasto trafi do pieca, musi zostać odpowiednio wyrobione – proces ten nazywamy miesieniem, skąd pochodzi nazwa maszyn wyrabiających, czyli miesiarek. Dlaczego miesienie jest tak ważne? Z kilku powodów. Przede wszystkim dobrze wyrobione ciasto posiada jednolitą konsystencję bez grudek, co ma istotny wpływ na jakość ostatecznego produktu. Ponadto w czasie miesienia ciasto ulega natlenieniu, a im ciasto lepiej natlenione, tym gotowe pieczywo jest pulchniejsze i przyjemniejsze w jedzeniu. Miesienie to trudne zadanie, wymagające sporego nakładu energii – dzięki miesiarce można wyrobić duże ilości ciasta bez znaczącego podnoszenia ich temperatur (wzrost ciepła powoduje zachodzenie pierwszych reakcji chemicznych w cieście).
Linie do formowania pieczywa
Między miesiarką a piecem ciasto jest formowane w bochenki o odpowiednich kształtach i rozmiarze. Do tego zadania używa się szerokiego wachlarza urządzeń, tworzących tzw. linię do formowania. Urządzenia te to między innymi:
Wywrotnica – przenosi ciasto z dzieży miesiarki do dzielarki
Dzielarka – zgodnie z nazwą dzieli ciasto na tzw. kęsy, czyli porcje
Zaokrąglarka – posiada dwie taśmy między którymi kęsy formowane w okrągłe porcje
Wydłużarka – wydłuża wcześniej zaokrąglone kęsy
Stacja wstępnego odprężania – służy do poprawiania struktury ciasta między zaokrągleniem a wydłużeniem.
Inne urządzenia
Profesjonalne piekarnie wyposażone są w szereg innych maszyn, które znacząco przyspieszają produkcję. Należą do nich:
Krajalnice – zgodnie z nazwą wykorzystywane są do krojenia gotowych produktów na mniejsze porcje
Nadziewarki
Ubijaczki planetarne
Wałkownice
Szczegółowy skład wyposażenia piekarni w duże mierze zależy od tego, jakiego rodzaju produkty są w niej wytwarzane.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana