Artykuł sponsorowany
Jak zrobić chleb?
Chyba nikt z nas nie potrafi oprzeć się kromce świeżego chleba z masłem – na myśl o chrupiącej skórce i miękkim, rozpływającym się w ustach miąższu aż cieknie ślinka. Dzisiaj coraz trudniej o prawdziwy, świeży chleb – nawet ten kupiony rankiem w piekarni szybko traci swoją apetyczną świeżość. Wieczorem po świeżym chlebie pozostaje tylko niemiłe wspomnienie w postaci dziwnie miękkiej skórki i rozpadającego się środka.
Ponadto masowo wypiekane chleby mają różne dodatki – niekoniecznie korzystne dla zdrowia, jak środki spulchniające, konserwanty, dużą ilość soli lub cukru. Aby nie być dłużej skazanym na jedzenie niezdrowego i mało smacznego chleba, przeczytaj nasz krótki poradnik o tym, jak zrobić chleb.
Wypiekanie chleba samo w sobie nie jest czynnością trudną. Będziesz potrzebować tylko trochę naczyń, trochę narzędzi, trochę składników, trochę wiedzy, no i rzecz jasna – sprawnego piekarnika. W zamian za ten drobny wysiłek otrzymasz przepyszny chleb oraz niepowtarzalny zapach w domu.
Zacznijmy od zestawu narzędzi i naczyń dla domowego piekarza. Podstawa to miarka – zarówno z podziałką mililitrową i odmierzającą w gramach – mogą być dwie oddzielne, ale w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego bez problemu dostaniesz taką z zaznaczonymi obydwoma rodzajami miar. Następnie niezbędne będzie wyposażenie kuchni w wagę, kratkę służącą do ostudzania pieczywa, sitko niezbędne do przesiewania mąki oraz koszyki, w których będzie wyrastało ciasto. Do pieczenia możesz używać kamienia (takiego jak do pizzy) albo glinianych naczyń – wybór drugiej opcji pozwoli zaoszczędzić Ci na koszyku do wyrastania – chleb może bowiem swobodnie wyrastać w glinianych garnkach. Przyda się również mikser lub robot kuchenny do mieszania ciasta oraz drewniana łopata – do wyjmowania chleba z pieca. Wypiekanie chleba nie obędzie się bez termometru, który zmierzy, czy temperatura wewnątrz wypieku jest prawidłowa.
Jest wiele sposobów na to, jak zrobić chleb. Jeśli robisz go pierwszy raz, lepiej użyj mąki pszennej. Ciasto łatwiej wyrośnie, nie będzie też trudno uformować bochenek. Ponadto chleb z mąki pszennej, w przeciwieństwie do tego z mąki żytniej, nie wymaga użycia zakwasu. To właśnie przygotowanie właściwego zakwasu sprawia początkującym piekarzom najwięcej problemów i nie ukrywajmy – wymaga anielskiej wręcz cierpliwości.
Szczegółowe przepisy i porady, jak zrobić chleb – zarówno jego prostszą, pszenną wersję, jak i wersję trudniejszą, żytnią – znajdziesz w Internecie i starych książkach kucharskich. W Internecie wielu pasjonatów i entuzjastów samodzielnego wypiekania chleba dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniami. W starych (lub napisanych dawno, ale nowo wydanych) książkach kucharskich znajdziesz wiele przepisów na zakwas oraz wszelkie rodzaje chleba – razowy, orkiszowy czy ze smakowymi dodatkami.
Do wypiekania chleba możesz także użyć multifunkcyjnego, dedykowanego tej czynności urządzenia – zwłaszcza jeśli przeraża Cię konieczność samodzielnego dopasowania wszystkich parametrów piekarnika i obawiasz się, że Twój wypiek nie okaże się chlebem, ale twardą, niejadalną podeszwą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana