Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak uzyskać chrupiącą panierkę do kurczaka?

Jak zrobić idealną panierkę do kurczaka?
Wiele osób uwielbiających kurczaka w kawałkach próbowało już zapewne różnorakich przepisów i trików, aby odtworzyć chrupiącą panierkę, której każdy kęs rozpływa się w ustach. Niestety, panierka w stylu amerykańskim nie jest tak prosta do uzyskania. Aby była chrupiąca, a kawałki kurczaka soczyste, ważna jest także marynata i odpowiednie „kleiwo”. Dlatego też, aby wykonać swoje ulubione danie idealne np. na wieczór filmowy ze znajomymi, warto najpierw zamarynować mięso. Najlepiej skorzystać z sypkiej marynaty, dzięki której nie tylko uzyska się odpowiedni smak i aromat, ale również wilgotność mięsa. Na rynku dostępne są przyprawy, które łączy się z wodą i po uzyskaniu roztworu, marynuje nimi mięso – dzięki takiej konsystencji marynata nie tylko wnika w głąb mięsa, ale również dzięki nie kurczak jest bardziej soczysty. Kolejnym krokiem jest użycie składników, które sprawią, że panierka przyklei się do mięsa i z niego nie odpadnie. Panierując kurczaka w polski, tradycyjny sposób, najczęściej w tym miejscu występują jajka, jednak warto wypróbować specjalnie przygotowane „kleiwo”, które stanowi ciekawą alternatywę, a co najważniejsze – sprawia, że panierka od kurczaka nie odpada. Aby była chrupiąca i pyszna zazwyczaj jest kompozycją przypraw oraz mąki i skrobi.O czym jeszcze należy pamiętać, aby uzyskać chrupiącą panierkę?
Warto pamiętać, że nie zawsze trzeba się męczyć, aby samodzielnie stworzyć wymarzone kąski kurczaka w panierce. Na rynku są obecnie zestawy, które umożliwiają wykonanie kurczaka w amerykańskim stylu szybko i zgodnie z oczekiwaniami. A co najważniejsze - producenci dbają o to, by receptura była wolna od GMO, a także by nie dodawano konserwantów i glutaminianu sodu.Warto pamiętać, by kupując konkretny zestaw do panierowania kurczaka, sprawdzić skład i zobaczyć, czy nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji. Dodatkowo, najlepiej sprawdzą się panierki uniwersalne, które można wykorzystać nie tylko do kurczaka, ale także do ryb, krewetek, krążków cebulowych i wielu innych – podkreśla specjalista z firmy Bella-Bis z Koziegłów.Aby kurczak w panierce wyszedł złocisty, chrupiący i apetyczny, warto pamiętać, by do przepisu wybrać odpowiedniego kurczaka, najlepiej z wolnego wybiegu – będzie wtedy soczysty i ekologiczny. Dodatkowo, do przygotowania należy wybrać olej o naturalnym smaku, a także wysokim punkcie dymienia. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub arachidowy. Aby kąski kurczaka wyszły chrupiące przygotowane mięso należy wrzucić na rozgrzany bardzo mocno olej. W trakcie smażenia, należy co jakiś czas przewracać je. Po przybraniu złotego koloru, warto wyjąć mięso na talerz z ręcznikiem i odsączyć nadmiar oleju.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana