Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak umeblować kuchnię?

Spis treści
Przy umeblowaniu kuchni dobrze jest posługiwać się projektem. W ten sposób jesteśmy w stanie dostrzec proporcje projektowanego pomieszczenia, a także układ okien i drzwi oraz rozkład instalacji. Już na początku remontu warto określić, czy planowania aranżacja zapewni wygodę. To jeszcze czas na zmianę koncepcji. O jakich jeszcze zasadach trzeba pamiętać przy urządzeniu tego wnętrza?
Co brać pod uwagę na etapie projektowania kuchni?
Niezależnie od tego, czy korzystasz z pomocy fachowca, czy robisz to samodzielnie – sporządzanie projektu kuchni nie należy do łatwych zadań. Pod uwagę trzeba wziąć wiele czynników, w tym między innymi:
- wybór AGD – wolnostojące, czy do zabudowy?;
- dobór kolorystyczno-materiałowy (blaty muszą komponować się z podłogami, urządzeniami AGD i frontami szafek);
- odpowiednie rozlokowanie przyłączy gazu, wody i gniazdek z prądem oraz gniazdek dodatkowych na większe i mniejsze sprzęty AGD.
Dobrze wymierzone
Nie zawsze dysponuje się dużą przestrzenią. W mniejszych oraz mało ustawnych kuchniach szczególną uwagę trzeba zwracać na minimum wymiarowe dla poszczególnych sprzętów
i kuchni na zamówienie.
- Dobrze by było, gdyby zlew i płyta grzewcza nie stykały się ze sobą.
- Szerokość blatu między lodówką a zlewozmywakiem wynosi minimum 40 cm, natomiast blat między zlewozmywakiem i płyta grzewczą musi mieć co najmniej 80 cm szerokości.
- Jeśli płyta grzewcza ma znaleźć się blisko okna, to minimalna odległość wynosi 60 cm.
- Wygodny w użytkowaniu blat ma minimum 2 metry długości i jest umieszczany około 15 cm poniżej zgiętego łokcia (około 85 cm od podłogi).
Oczywiście nie należy zapominać o korytarzu komunikacyjnym – czy przy planowanym ułożeniu mebli i sprzętów znajdzie się miejsce na wspólne gotowanie w kilka osób? Czy jedna osoba bez problemu zmieści się w kuchni i sprawnie otworzy piekarnik?
To wszystko ma znaczenie w kontekście funkcjonalności pomieszczenia. Jeśli nie weźmie się tego pod uwagę, to może się okazać, że drzwiczki szafki zahaczają o lampę, a zmywarka nie otwiera się do końca. Chyba lepiej tego unikać, prawda?
Przy projektowaniu kuchni obowiązuje zasada trójkąta. O co w tym chodzi? Tłumaczy to ekspert ze sklepu Meble Robko: „Wierzchołki figury to zlewozmywak, kuchenka i lodówka. Boki trójkąta to drogi, którymi poruszają się lokatorzy podczas korzystania z kuchni. Aby wygodnie przygotowywać posiłki, trzeba pamiętać o pewnych zasadach. Odległości nie powinny być większe niż 210 cm między zlewozmywakiem a lodówką i kuchenką oraz 270 cm między lodówką a kuchenką”.
Z wyspą pośrodku, czy nie?
Wiele osób marzy o wyspie kuchennej. Te marzenia można spełnić, o ile pozwala na to przestrzeń. W oparciu o wcześniej opisane normy przestrzenne należy rozważyć, czy to rozwiązanie będzie odpowiednie. Jeśli da się tak zrobić, to można na przykład zmodyfikować układ ścian.
Podsumowując te rozważania, można uznać, że wszystko jest możliwe, o ile będzie się pamiętać o rozsądnym planowaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana