Artykuł sponsorowany

Jak szybko i efektywnie zmywać naczynia w gastronomii?

Jak szybko i efektywnie zmywać naczynia w gastronomii?
Czyste naczynia to podstawa restauracji, bistro, czy przyhotelowego lokalu. Aby były one nieskazitelnie czyste, trzeba zadbać o ergonomię wykonywanej pracy w zmywalni. Liczy się czas, ale przede wszystkim skuteczność, oraz oszczędność. Nawet jeśli mamy do dyspozycji profesjonalną zmywarkę gastronomiczną, nie zwalnia to nas od wykonania ręcznie niektórych czynności. A to wymaga starannego planu, aby praca przebiegała w sposób optymalny.

Ustalenie wykonywanych kolejno czynności - planowanie

Dobre rozplanowanie pracy i odpowiednie stanowisko, to połowa sukcesu każdego zadania. Aby dobrze zaplanować optymalne wykonywanie czynności podczas mycia, należy prześledzić całą drogę naczynia od momentu otrzymania (np. w okienku), do chwili trafienia na półkę. Wygląda ona następująco:
  1. Umieszczenie resztek żywności w pojemniku.
  2. Segregacja.
  3. Mycie (ręczne lub mechaniczne).
  4. Ociekanie.
  5. Przecieranie w celu uniknięcia zacieków.
  6. Odłożenie na półkę.
Podzielenie zadań, pozwoli na takie zagospodarowanie przestrzeni zmywalni, dzięki której praca przebiegać będzie szybko i sprawnie.

Pozbywanie się resztek jedzenia - wskazówki

Pierwszym zadaniem (nawet gdy zmywamy naczynia w zmywarce), jest pozbycie się resztek posiłków. Bardzo pomocnym w tym zadaniu, jest stół do zmywarki, wyposażony w specjalny otwór na środku. Dzięki niej nie musimy każdorazowo pochylać się i zerkać pod stół, czy aby na pewno trafimy do pojemnika z resztkami. Do tego pomocna będzie gumowa łopatka – nie zarysuje naczyń, a jednocześnie pozwoli dokładnie je oczyścić. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu resztki nie zatkają rur, czy filtrów zmywarki. Do tego woda podczas mycia w kolejnym etapie, dłużej pozostanie czysta. Jeżeli to możliwe, warto zamoczyć naczynia w ciepłej wodzie z odrobiną płynu naczyń, w ten sposób zmywanie pójdzie sprawniej i szybciej.

Mycie ręczne

Zaleca się używanie stołu dwukomorowego ze zlewem, gdzie jedna z komór służy do mycia w ciepłej wodzie, a druga do odkładania umytych naczyń do „hurtowego” opłakania. Dzielimy naczynia na grupy: sztućce, szklanki, talerze. Dobrą praktyką, jest mycie najmniej brudnych naczyń na początku zmywania. Mowa o szklankach, czy sztućcach – dzięki temu woda w komorze dłużej będzie czysta. Ważne, aby ciepła woda miała około 45-50oC i zawierała odpowiednią ilość płynu do naczyń. Jeśli płynu będzie za dużo, to zmarnujemy czas i wodę na dłuższe płukanie, a jeśli za mało, to trudniej będzie usunąć tłusty bród. Pamiętajmy o regularnej wymianie wody ciepłej, jeśli będzie brudna, natomiast na końcu umyjmy najbardziej zabrudzone garnki czy patelnie.

Mycie w zmywarce

O ile nie mamy zbytnio wpływu na czas pracy zmywarki (oprócz doboru programu), tak możemy zadbać o jej prawidłową pracę. Najlepiej umieścić najbardziej brudne naczynia, bliżej źródła wody, mamy wtedy pewność, że zostaną dobrze umyte.
Jak zauważa przedstawiciel firmy KomatDobrą praktyką, jest dobór odpowiedniego programu, do danego rodzaju naczyń – możliwe, że nasza maszyna ma oddzielny program do szklanek, czy garnków. Odpowiedni program to oszczędność czasu oraz pieniędzy. Należy też zwrócić uwagę na to, czy talerze mają odpowiedni odstęp, jeśli położymy „jeden na drugim”, to możemy się spodziewać, że nie zostaną one odpowiednio domyte.

Wyparzenie, osuszenie i wytarcie

Po ręcznym umyciu naczyń oraz po wyciągnięciu ich ze zmywarki nieposiadającej funkcji wyparzania, naczynia należy włożyć do wyparzarki. Jej funkcja to zabicie wszelkich bakterii, a robi to w kilka-kilkanaście sekund. Tuż po wyjęciu jej z maszyny, można chwilę odczekać, aby nie poparzyć dłoni, a następnie przetrzeć ściereczką do sucha. Dzięki temu nie pojawią się na nich nieestetyczne zacieki. Gotowe! Umyte naczynia można umieścić w odpowiednich dla nich półkach i szufladach! Po zakończeniu pracy wszelkie narzędzia należy wyprać, oczyścić, wygotować i wysuszyć. Należy także uporządkować stanowisko pracy, tak aby było czyste i gotowe kolejnego dnia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.