Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak przygotować idealne steki grillowane?
Wysoka jakość składników to często klucz do sukcesu w kuchni. Zakup najlepszego mięsa do steków wołowych na grilla sprawi, że potrawa będzie rozpływała się w ustach. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, przygotowując steki? Sprawdź nasze porady i zaskocz wszystkich znajomych idealnie wysmażonym mięsem!
Przepis na steki z grilla
Aby przyrządzić steki z grilla, nie potrzebujemy wielu składników. Potrzebne nam będzie mięso wołowe (jeden stek powinien ważyć ok. 300 gramów), sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek, tymianek oraz olej roślinny. Na początku mięso należy obłożyć zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posypać garścią tymianku oraz polać olejem. Gdy skończymy, odstawiamy je na jedną lub dwie godziny. Na około piętnaście minut przed grillowaniem trzeba je jeszcze doprawić solą i pieprzem. Steki powinno się smażyć na czystym ruszcie i dobrze rozgrzanym węglu. Czas grillowania zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Nie jest on jednak długi. Aby stek był krwisty, wystarczy obsmażyć go przez około trzy minuty z każdej strony. Stek dobrze wysmażony wymaga z kolei grillowania przez około 5-6 minut z każdej strony.
Jakie mięso? Jaki sprzęt?
Przepis na steki nie jest zatem zbytnio skomplikowany. Aby jednak potrawa była naprawdę smaczna, musimy zakupić mięso najwyższej jakości, najlepiej prosto od rzeźnika lub od naprawdę sprawdzonego dostawcy. Na steki wołowe na grilla nadaje się mięso z antrykotu, rostbefu i polędwicy. Najwięcej zwolenników ma polędwica, lecz należy pamiętać, że jest to najdroższa opcja. Najważniejsze jest jednak, żeby produkt był świeży, gdyż tylko wówczas przygotowane przez nas steki będą naprawdę kruche i soczyste. Co ważne, mięso przeznaczone na steki musi mieć dużo tłuszczu, który jest najważniejszym nośnikiem smaku i aromatu.
Jak doradzają fachowcy z firmy Bractwo Grillowe ze Szczecina, w przygotowaniu idealnych steków może nam także pomóc odpowiedni sprzęt. Coraz większą popularnością cieszą się przykładowo grille na naturalny węgiel drzewny, który rozpala się szybciej niż brykiet. Niektórzy stawiają także na profesjonalne grille, które posiadają wiele dodatkowych funkcji. Przydatne mogą okazać się również liczne akcesoria, takie jak łopatka, szczypce czy termometr grillowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana