Artykuł sponsorowany

Jak powstaje wata cukrowa?

Jak powstaje wata cukrowa?
Wata cukrowa kojarzy się głównie z festynami lub różnymi imprezami plenerowymi. Jest to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również przez osoby dorosłe. Dodanie do niej barwnika sprawia, że możliwe jest uzyskanie praktycznie dowolnego koloru. Zastanawiasz się, jak powstaje ta słodka chmurka? Sprawdź i przekonaj się, że jest to skomplikowana sprawa.

Produkcja waty cukrowej – krok po kroku

Produkcja waty cukrowej polega przede wszystkim na wykorzystaniu cukru, dlatego wiele osób uważa, że taki przysmak jest bardzo kaloryczny. Warto jednak podkreślić, że standardowa porcja waty cukrowej to tylko około 100 kalorii. Przygotowaniem takiej przekąski zajmują się tacy producenci jak np. Bartpol. Dzięki temu jest ona dostępna nie tylko podczas wydarzeń plenerowych, ale można znaleźć ją na sklepowych półkach – w kubeczkach lub wiaderkach. Proces powstawania waty cukrowej nie jest skomplikowany. Przewiduje kilka łatwych czynności:
  • podgrzanie cukru,
  • ruch obrotowy,
  • schłodzenie.
Maszyna do produkcji waty cukrowej osiąga wysoką temperaturą i sprawia, że wsypany do niej cukier się rozpuszcza. Następnie ruch obrotowy głowicy zamontowanej w jej wnętrzu powoduje wyrzucenie roztopionego cukru na zewnątrz poprzez małe otwory. Ten w kontakcie z chłodniejszym powietrzem obniża swoją temperaturę, dzięki czemu powstają długie i cienkie nitki cukrowe. W przypadku produkcji masowej wata cukrowa po schłodzeniu jest porcjowana i pakowana do pojemników, aby zachowała swoją świeżość przez długi czas. Jednak jest to ten sam produkt, który pojawia się na różnych uroczystościach i powstaje na bieżąco. Jedyna różnica to wielkość urządzenia, którego używa się do produkcji.

Historia powstania waty cukrowej

Wata cukrowa jest przysmakiem, po który chętnie sięgają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Maszynę do jej produkcji została wynaleziona już w 1897 roku. Od tamtego czasu wata cukrowa zdobyła ogromną popularność i jest serwowana praktycznie na wszystkich wydarzeniach plenerowych np. na festynach czy w cyrkach. Ciekawym rozwiązaniem są także mniejsze urządzenia, przy pomocy których miłośnicy tej słodkiej przekąski mogą samodzielnie przygotować watę cukrową w domu. Jeżeli jednak po przysmak sięga się sporadycznie, to lepiej kupić gotowy produkt.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję