Artykuł sponsorowany

Jak powstaje folia do opakowań?

Jak powstaje folia do opakowań?
Produkcja folii do opakowań wymaga zaawansowanego parku maszynowego oraz wiedzy i doświadczenia. To zadanie warto powierzyć specjalistom, którzy oferują różne typy produktów. Poszczególne folie różnią się między sobą stopniem przepuszczalności, kolorem oraz ilością warstw. Dzięki temu możesz nabyć produkt idealny dla potrzeb branży, w której działa Twoja firma. Zamówienie folii bezpośrednio od producenta pozwala na dopasowanie produktu w skali RAL, AMPACET oraz A. Schulman. Folia polipropylenowa i polistyrenowa odznaczają się wysoką jakością oraz wytrzymałością. Dlatego też znajdują zastosowanie w wielu branżach — spożywczej, galanteryjnej czy garmażeryjnej. Produkty marki Petroplast dostępne są w wersji jedno- lub dwuwarstwowej. Wszystko po to, aby optymalnie dopasować folię do potrzeb i preferencji klientów.

Powstawanie folii

Folia powstaje z tworzyw sztucznych. Najczęściej są nimi: polietylen, polipropylen, fluoropolimery czy kopolimer. Są one poddawane obróbce poprzez rozdmuch lub wylew. Każda z tych metod umożliwia wytwarzanie folii wysokiej jakości. Różnica między nimi jest związana z czasem oraz kosztami produkcji, a także przebiegiem całego procesu.
  1. W metodzie rozdmuchu tworzywo jest topione, a następnie wydmuchiwane przez kolistą szczelinę. Rękaw, który powstaje, jest schładzany powietrzem. Cały proces trwa dość długo, ale jest precyzyjny. Produkt końcowy cechuje wysoka wytrzymałość.
  2. W metodzie wylewu roztopiony materiał przetłaczany jest przez płaską szczelinę. Kolejno na specjalnych cylindrach odbywa się rozciąganie i schładzanie tworzywa. Folia, która powstaje w tym procesie, jest elastyczna i rozciągliwa. Sama metoda, choć zajmuje mało czasu, wiąże się z wysokimi kosztami.
Folia polipropylenowa, podobnie jak folia polistyrenowa, są dostarczane w postaci taśm zwijanych w rulony. Na czas transportu na paletach zabezpieczane są dodatkowo folią stretch oraz pasami spinającymi.

Rodzaje i przeznaczenie folii

Warto rozróżnić przynajmniej dwa rodzaje folii. Pierwsza, tzw. folia spożywcza, jest przeznaczona do kontaktu z artykułami spożywczymi i musi spełniać restrykcyjne normy PZH. Drugą kategorią jest wytrzymała folia do opakowań technicznych, która pozwala solidnie zabezpieczać produkty np. na czas magazynowania czy transportu. Po tego typu produkty sięgają firmy działające w różnych sektorach —cukierniczym, mleczarskim, garmażeryjnym. To właśnie tam elementy z polistyrenu mogą znaleźć swoje zastosowanie jako przekładki czy materiał zabezpieczający towary.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.