Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Jak powstaje dobry smaczny bimber?

Alkohole regionalne zdobywają coraz większą popularność wśród amatorów wysokogatunkowych trunków. Jednym z popularniejszych napojów alkoholowych, który wywodzi się z wielowiekowej polskiej tradycji, jest bimber. Produkowany jest oficjalnie przez niewielkich producentów wyrobów spirytusowych. Dowiedz się, jak powstaje dobry smaczny bimber i gdzie można go kupić.
Co wiemy o bimbrze?
Bimber to potoczna nazwa wysokoprocentowego napoju alkoholowego, który powstaje w procesie destylacji. Choć według stereotypu bimber powstaje nielegalnie w amatorskich warunkach i bez żadnej kontroli, to ostatnio produkowany jest także oficjalnie przez niewielkich regionalnych wytwórców. Mogą oni wytwarzać napoje spirytusowe po dokonaniu wpisu do odpowiedniego rejestru Ministerstwa Rolnictwa. Bimber jest destylatem o charakterystycznym smaku i dużej zawartości czystego alkoholu, sięgającej nawet 50-60%. Alkohole typu bimber można legalnie kupić w sklepach monopolowych, które specjalizują się w sprzedaży produktów regionalnych. Jednym z nich jest zakopiański sklep z alkoholem Góralski Kac, który amatorom dobrej jakości trunków oferuje także piwa kraftowe, nalewki regionalne, śliwowice oraz herbaty góralskie.
Jak produkuje się bimber?
Oficjalnie produkowany wysokiej jakości bimber jest wytwarzany zgodnie z obowiązującym przepisami sanitarnymi. Jest destylatem zacieru, który poddawany jest fermentacji alkoholowej. Powstaje w znaczności od receptury najczyściej z ziemniaków, zboża, cukru, melasy albo przy zastosowaniu specjalnych drożdży. Po destylacji uszlachetniany jest różnymi metodami i doprawiany do smaku aromatami owocowymi. Wielu producentów decyduje się na starzenie bimbru poprzez kilkuletnie leżakowanie. Poprawia to zdecydowanie jego smak i czyni z bimbru szlachetny trunek. W smacznym alkoholu typu bimber wyczuć można nuty owocowe, aromaty śliwek i jabłek, a także smak przepalonego cukru bądź toffi.
Alkohole regionalne na upominki
Szlachetne bimbry sprzedawane są w butelkach 0,5 i 0,7 litra. Doskonale sprawdzają się na każdym stole. Czy będzie to kameralne spotkanie, impreza rodzinna, czy też weselne przyjęcie, bimber zawsze będzie wiódł prym wśród innych alkoholi. Znakomicie nadaje się na upominki dla znajomych i najbliższych oraz będzie miłą pamiątką po pełnym wrażeń pobycie pod Tatrami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana