Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Gdzie wykorzystuje się ciekły azot?
Jednym z pierwiastków, który występuje praktycznie wszędzie na naszej ziemi, jest azot. Nasza atmosfera ziemska składa się w około 79 procentach właśnie z azotu. Skroplony azot występuje w ciekłym stanie skupienia. Dzięki swoim właściwościom stał się podstawową substancją wykorzystywaną w wielu dziedzinach przemysłu. Jak powstaje ciekły azot oraz w jakich dziedzinach może mieć zastosowanie?
Czym jest ciekły azot i jakie ma właściwości?
Po raz pierwszy azot został skroplony na Uniwersytecie Jagiellońskim 15 kwietnia 1883 roku. Ciekły azot to substancja bezbarwna, pozbawiona zapachu oraz smaku, która nie wchodzi w reakcje z innymi substancjami. Temperatura wrzenia ciekłego azotu wynosi -195,8°C, a krzepnięcia -210°C.
Aby utrzymać stan ciekły pierwiastka, musimy przechowywać go w niskiej temperaturze w naczyniach Dewara, które służą do przechowywania, przenoszenia i dozowania ciekłego azotu. Bezpośredni kontakt z ciekłym azotem może spowodować oparzenia zimnem lub odmrożenia – zauważa nasz rozmówca reprezentujący firmę KAMINO, która jest producentem gazów technicznych i spożywczych.
Jest on pozyskiwany z powietrza w drodze separacji. W kolejnym kroku powietrze jest sprężane w urządzeniu do tego przeznaczonym, a następnie z powstałej mieszanki usuwane się zanieczyszczenia. Po ukończeniu procesu stopniowo odprowadza się ciepło z urządzenia, co powoduje skroplenie gazu.
Zastosowanie ciekłego azotu
Z uwagi na jego szeroki zakres użycia powstała odrębna dziedzina nauki - kriotechnika, która zajmuje się m.in. wskazaniami do stosowania tego rodzaju substancji. Ciekły azot jest powszechnie wykorzystywany przy obróbce metali. Świetnie sprawdza się przy przecinaniu blach stalowych i innych tego typu materiałów. Dzięki swej zdolności do zamrażania jest często używany w budownictwie do stabilizacji gruntów. W przemyśle spożywczym pozwala na szybkie zamrożenie produktów bez zmiany ich smaku, konsystencji czy zapachu. Stosuje się go najczęściej przy przyrządzaniu deserów i ciepło-zimnych potraw, które zanurzone w ciekłym azocie pokrywają się cienką warstwą lodu. Efekt jest niesamowity! Jeżeli masz swoją restaurację i chcesz się w niego zaopatrzyć, dobrze jest wiedzieć, że sprzedażą ciekłego azotu w Warszawie zajmuje się wiele firm, np. Kamino, która oferuje produkty wysokiej jakości.
W laboratoriach medycznych i biologicznych ciekły azot pozwala na długotrwałe przechowywanie materiału biologicznego oraz ma zastosowanie w krioterapii, kriochirurgii i dermatologii. Stosowany jest do miejscowych znieczuleń, np. przy zabiegach rehabilitacyjnych, tzw. leczenie zimnem. Często wykorzystywany jest jako szybka metoda uzyskania niskiej temperatury lub atmosfery beztlenowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana