Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Fakty i mity na temat drewnianych łubianek

Królowa łubianka
Trudno wyobrazić sobie sezon letnich owoców bez łubianek wykonanych z drewna. Prostokątne, otwarte koszyczki na truskawki, borówki, porzeczki, maliny oraz inne owoce i warzywa od wielu lat królują na rynku produktów opakowaniowych. Chociaż próbowano je wypierać plastikowymi pudełkami, w Polsce trendy się nie zmieniają. Tradycyjne łubianki są najczęściej produkowane z drewna liściastego. Dzięki temu opakowanie jest bezzapachowe, a przechowywane w nim artykuły spożywcze nie zmieniają smaku i nie tracą swojego naturalnego zapachu. Drewniana łubianka niezmiennie jest królową pojemników na owoce i warzywa, czemu sprzyja jej niewielka waga oraz praktyczna rączka, która umożliwia wygodne noszenie pełnego koszyczka.Fakty i mit o drewnianych łubiankach
Na temat drewnianych łubianek powstało sporo mitów. Większość z nich dotyczy ich toksyczności dla ludzkiego zdrowia. Produkty te nie są trujące pod warunkiem, że właściwie się je użytkuje. Każde opakowanie drewniane, które ma bezpośredni kontakt z żywnością, musi być w odpowiednim stanie higienicznym. Brudne, zalane sokiem lub zapleśniałe koszyczki nie powinny być stosowane.– Każdy producent drewnianych łubianek musi posiadać dokumentację, która potwierdza bezpieczeństwo wyrobu. Odpowiedni certyfikat przekazywany jest następnie kupcowi, który nabywa koszyczki z przeznaczeniem do kontaktu z żywnością– tłumaczy przedstawiciel z firmy Drewnopak, która zajmuje się produkcją ekologicznych opakowań z drewna. Popularny jest również mit o szkodliwości takich opakowań dla środowiska. W rzeczywistości drewniane łubianki są ekologiczne, ponieważ do ich wyprodukowania potrzeba mniejszych zasobów energetycznych. Poza tym są prostsze i szybsze w utylizacji niż opakowania plastikowe. Faktem jest też, że do ich produkcji wykorzystuje się jedynie cienkie paski drewna, dzięki czemu masa łubianki jest mniejsza. Drewniane opakowania odznaczają się także dużą wytrzymałością na mechaniczne uszkodzenia. Doskonale zabezpieczają znajdujące się w nich produkty. Są również odporne na zmienne warunki pogodowe, w tym wilgoć. Bez wątpienia ekologiczne łubianki z drewna pozostają świetnym wyborem na rynku pojemników do pakowania owoców i warzyw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana