Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dziczyzna czy wieprzowina – która kiełbasa jest lepsza?
Wieprzowina czy dziczyzna – która jest smaczniejsza?
Czy da się w ogóle udzielić w pełni satysfakcjonującej odpowiedzi na tak zadane pytanie? Przecież każdy wie, że ile ludzi, tyle różnych gustów! Na pewno jednak nie sposób nie zauważyć, że smak kiełbas z dziczyzny znacznie różni się od tych wyprodukowanych z wieprzowiny. Zarówno aromat, jak i smak są inne, ponieważ generalnie dziczyzna jest mięsem o lepszej jakości. Wytwarza się ją bowiem z mięsa zwierząt dzikich i żywiących się naturalnym pokarmem – grzybami, żołędziami, owocami leśnymi - w lasach czy na terenach wolnych od zanieczyszczeń i nadmiernej ingerencji człowieka. Dlatego na przykład sprzedawane przez dostawcę dziczyzny Podlaskie Wyroby mięso z sarny ma smak różnych pór roku - jesienią nabiera posmaku orzechowego, latem aromatu mocnego, a wiosną korzennego. Przede wszystkim jest to unikalny i niepowtarzalny smak lasu! Nie sposób go pomylić z żadnym innym mięsem. Odpowiednio przygotowana dziczyzna będzie krucha i soczysta. Czy uzyskanie takiego efektu w przypadku kiełbas pochodzących z mięsa masowej produkcji jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że nie! Popularne w marketach kiełbasy z wieprzowiny powstają na bazie mięsa ze zwierząt hodowlanych, a więc karmionych przetworzonym i wypełnionym antybiotykami jedzeniem.Dziczyzna i wieprzowina – która jest zdrowsza?
Z dokładnie takich samych przyczyn dziczyzna uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs. Jest nie tylko bogata w pełnowartościowe białko, witaminy, minerały, żelazo, wielonasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze, ale również jest niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczu oraz cholesterolu. Kiełbasy z dziczyzny są więc chude i o wiele lepiej niż wieprzowina pasują do codziennego menu osoby na diecie czy cierpiącej na choroby układu krążenia i alergie pokarmowe. To oczywiste, że zwyczajne kiełbasy z większości sklepów nie mają takich właściwości zdrowotnych, a jedynie nieliczni dystrybutorzy mogą się pochwalić wędlinami wieprzowymi lepszej jakości.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana