Artykuł sponsorowany

Dziczyzna czy wieprzowina – która kiełbasa jest lepsza?

Dziczyzna czy wieprzowina – która kiełbasa jest lepsza?
Wybór na rynku wędliniarskim jest coraz bardziej zróżnicowany za sprawą zwiększającej się liczby podmiotów zajmujących się sprzedażą kiełbas wytwarzanych z różnych mięs. To skłania konsumentów do zastanowienia się nad tym, które wędliny i kiełbasy są lepsze – z wieprzowiny czy dziczyzny? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie oceniając ich smak oraz oddziaływanie na zdrowie człowieka.

Wieprzowina czy dziczyzna – która jest smaczniejsza?

Czy da się w ogóle udzielić w pełni satysfakcjonującej odpowiedzi na tak zadane pytanie? Przecież każdy wie, że ile ludzi, tyle różnych gustów! Na pewno jednak nie sposób nie zauważyć, że  smak kiełbas z dziczyzny znacznie różni się od tych wyprodukowanych z wieprzowiny. Zarówno aromat, jak i smak są inne, ponieważ generalnie dziczyzna jest mięsem o lepszej jakości. Wytwarza się ją bowiem z mięsa zwierząt dzikich i żywiących się naturalnym pokarmem – grzybami, żołędziami, owocami leśnymi - w lasach czy na terenach wolnych od zanieczyszczeń i nadmiernej ingerencji człowieka. Dlatego na przykład sprzedawane przez dostawcę dziczyzny Podlaskie Wyroby mięso z sarny ma smak różnych pór roku - jesienią nabiera posmaku orzechowego, latem aromatu mocnego, a wiosną korzennego. Przede wszystkim jest to unikalny i niepowtarzalny smak lasu! Nie sposób go pomylić z żadnym innym mięsem. Odpowiednio przygotowana dziczyzna będzie krucha i soczysta. Czy uzyskanie takiego efektu w przypadku kiełbas pochodzących z mięsa masowej produkcji jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że nie! Popularne w marketach kiełbasy z wieprzowiny powstają na bazie mięsa ze zwierząt hodowlanych, a więc karmionych przetworzonym i wypełnionym antybiotykami jedzeniem.

Dziczyzna i wieprzowina – która jest zdrowsza?

Z dokładnie takich samych przyczyn dziczyzna uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs. Jest nie tylko bogata w pełnowartościowe białko, witaminy, minerały, żelazo, wielonasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze, ale również jest niskokaloryczna i ma niską zawartość tłuszczu oraz cholesterolu. Kiełbasy z dziczyzny są więc chude i o wiele lepiej niż wieprzowina pasują do codziennego menu osoby na diecie czy cierpiącej na choroby układu krążenia i alergie pokarmowe. To oczywiste, że zwyczajne kiełbasy z większości sklepów nie mają takich właściwości zdrowotnych, a jedynie nieliczni dystrybutorzy mogą się pochwalić wędlinami wieprzowymi lepszej jakości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.