Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym powinny charakteryzować się środki smarne dla przemysłu spożywczego?

Środki smarne i ich poszczególne rodzaje
W przemyśle ogólnym wyróżnia się następujące środki smarne:- gazowe, czyli azot, powietrze, ditlenek węgla,
- płynne, czyli różne oleje, takie jak mineralne czy syntetyczne, woda lub emulsje,
- plastyczne, czyli sodowe, wapniowe lub litowe,
- stałe, czyli wolfram, grafit, dwusiarczek molibdenu.
Środki smarne dla przemysłu spożywczego – podstawowe informacje
Przemysł spożywczy stawia wysokie wymagania w odniesieniu do produkcji. Dotyczy to również stosowanych w maszynach oraz urządzeniach środkach smarnych. Przede wszystkim nie mogą one mieć negatywnego wpływu na efekty technologiczne. Muszą spełniać normy NSF H1 i być w pełni bezpieczne dla zdrowia potencjalnych konsumentów. Najlepiej używać środków smarnych, które nawet podczas przypadkowego kontaktu z żywnością nie będą stanowić zagrożenia dla ludzi. Najkorzystniejsze w przypadku przemysłu spożywczego będą:- oleje FDA/NSF,
- smary FDA/NSF – szczególnie smary silikonowe, które są neutralne w smaku oraz zapachu, a poza tym mają długą trwałość i nie wysychają,
- środki pomocnicze – oleje grzewcze, nośniki ciepła, detergenty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana