Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się samopsza?

Czym charakteryzuje się samopsza?

Samopsza bywa nazywana małym orkiszem. To prastare zboże o znacznych właściwościach odżywczych. Jest wskazana dla współczesnych alergików, dają się do niej przekonać także grymaszące dzieci. Warto po nią sięgać, tym bardziej że coraz łatwiej można kupić mąkę z samopszy, bądź zrobione z niej wypieki. Służą one zdrowiu każdego, kto je spożywa.

Prastare zboże

Samopsza, jako gatunek zboża, pamięta czasy sprzed 10 tys. lat, gdy uprawiano ją na terenach dzisiejszej Turcji. To mocne zboże, odporne na trudne warunki klimatyczne. Dlatego uprawa samopszy rozprzestrzeniła się po całym świecie. Dawno, dawno temu dotarła także do Europy, a dzisiaj powracają do jej uprawy zwolennicy rolnictwa ekologicznego. Jeśli w uprawie zbóż nie stosujesz chemicznych środków ochrony roślin, otrzymujesz ziarna nieuszkodzone (z punktu widzenia rośliny), które w naturalny sposób są odporne i silne. I w jakimś sensie oddają Ci tę siłę, którą kryją w sobie. Chronią Cię przed chorobami cywilizacyjnymi, jakimi są alergie pokarmowe. W sklepie internetowym DIOGRA możesz zaopatrzyć się – detalicznie bądź hurtem – w wysokiej jakości ziarna, mąkę bądź otręby z samopszy. A także orkiszu i płaskurki, kolejnych, prastarych zbóż.

Źródło białka

Co sprawia, że samopsza daje mąkę lepszą od tej, która pochodzi ze współczesnej pszenicy? Różnicy na imię aminokwas. Każdy z nas potrzebuje aminokwasów do prawidłowego rozwoju, a ostatecznie, po prostu do zachowania życia. Dzięki produktom z samopszy dostarczasz Twojemu organizmowi znacznej ilości aminokwasów potrzebnych do budowy białek. Samopsza ma ich znacznie więcej, niż sztucznie modyfikowana pszenica. Pół biedy, jeśli masz wystarczająco dobrze funkcjonujące jelita, produkujące odpowiednią ilość flory bakteryjnej. Wówczas organizm poradzi sobie z produkcją potrzebnych aminokwasów, choć będzie miał „pod górkę”. Jednak gdy jelita szwankują, a Ty nie dostarczasz sobie odpowiednich aminokwasów, pojawiają się kłopoty z trawieniem oraz nietolerancje pokarmowe na białko i gluten. Dlatego tak wielu z nas jest uczulonych na zwykłą pszenicę – nie dostarcza ona odpowiedniej ilości budulca do budowy białek, a konsekwencji poszczególne komórki naszego ciała nie funkcjonują prawidłowo. Jeżeli zajadasz samopszę w różnej postaci, w sposób naturalny reguluje się Twój system odporności. Lepiej też funkcjonuje układ nerwowy i hormonalny. Sprawniej regenerują się Twoje mięśnie, a także poprawia się stan skóry. Jeśli masz problem z otyłością, dieta z samopszy pomoże Ci w wyregulowaniu wagi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.