Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzuje się pizza American Pan?
American Pan to jedna z najpopularniejszych i najchętniej jedzonych pizz pochodzących ze Stanów Zjednoczonych. Tajemnica jej smaku tkwi w unikatowej recepturze, która zawiera szczegółowe zalecenia dotyczące wypieku ciasta i sposobu przygotowywania pizzy. Wyjaśniamy, o czym należy pamiętać przy pieczeniu Pan Pizzy oraz jakie składniki się do niej dodaje.
Ciasto musi być chrupiące i soczysteNie sposób pomylić amerykańskiej pizzy z włoską. Podczas, gdy Włosi robią pizzę na cienkim placku, American Pan, podobnie jak Deep Dish pizza, ma ciasto grube, puszyste, miękkie, soczyste i niezwykle chrupkie. Aby uzyskać taki efekt, trzeba trzymać się kilku zasad podczas jego przyrządzania. Oczywiste jest to, że ciasto musi być rozwałkowane grubiej niż w klasycznych pizzach. Pieczenie American Pan pizzy może trwać krócej, ale zarazem musi przebiegać w zdecydowanie wyższej temperaturze. Soczystość i chrupkość tej odmiany pizzy to zasługa również tego, że jest pieczona na patelni lub tortownicy obficie polanej olejem. W Polsce istnieje wiele miejsc, w których przygotowuje się pizzę w taki sposób, na przykład w pizzerii Big Adriano zlokalizowanej na warszawskim Ursusie. Serwowana tam pizza jest obfita i zapewniająca uczucie sytości. Taka właśnie powinna być pizza amerykańska!
Amerykańska pizza „na bogato”
Grube ciasto to nie jedyna tajemnica popularności American Pan pizzy. Jest nią również duża liczba składników kojarzonych z amerykańską kuchnią, takich jak sos BBQ czy ananas. Włosi mają niepisaną zasadę, że nie dodają więcej niż trzy składniki na pizzę, ale już Amerykanie podchodzą do tego o wiele bardziej liberalnie. To dlatego istnieje wiele wariacji American Pan Pizzy. Bardzo popularna jest między innymi pizza z wołowiną na ostro z papryczkami jalapeno i sosem BBQ, jak też wersja skierowana do smakoszy preferujących łagodniejsze smaki i mięso wołowe. Pewne rzeczy są jednak niezmienne, więc podstawą Pan pizzy musi być ser, natomiast osoby lubiące ten składnik w nadmiarze mogą skosztować Grand Cheese wypełnioną nim po brzegi. Wiele pizzerii oferuje też hawajską wersję American Pan, pizzy tyleż smacznej, co budzącej skrajne emocje i dzielącej amatorów pizzy w kwestii przekonań dotyczących łączenia słonego i słodkiego smaku. Amerykanie jednak ją pokochali, mimo że w zasadzie pochodzi ona z Kanady, a nie z Hawajów, jak wskazywałby nazwa. W menu amerykańskich pizzerii można też znaleźć American Pan carbonarę i pepperoni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana