Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzują się orzechy makadamia?
O orzechach makadamia słów kilka
Fenomen orzechów makadamia jest stosunkowo młody. Drzewo makadamia zostało odkryte na terenie Australii w latach 50. XIX wieku. Szkocki botanik Walter Hill, który podjął się badania i szczegółowego opisu rośliny, nazwał ją na cześć swojego przyjaciela Johna Macadama. Od tego czasu pestki owoców drzewa makadamia były coraz szerzej wykorzystywane zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce. Dzisiaj stanowią one jedne z najbardziej pożądanych bakalii na świecie, goszcząc na stołach w postaci przekąsek oraz dodatków do wypieków. Równie dużą popularnością cieszy się olej z orzechów makadamia, który pomaga zregenerować skórę i nadać ciału przyjemnej miękkości. Orzechy makadamia to okrągłe pestkowce o cielisto-żółtym kolorze, które okala brązowa, bardzo gruba skorupka. Wielkością oraz kształtem przypominają groszek ptysiowy, natomiast twardością dorównują popularnym migdałom. Jeśli chodzi o smak, pestki drzewa makadamia nie mają sobie równych. Ciężko porównać z innym produktem ten mięsisty, intensywnie maślany smak, który potrafi zawrócić w głowie. Każdy fan bakalii pewnie się z tym zgodzi. Orzechy makadamia sprzedawane są bez łupin, które oddzielane są od pestek w procesach przemysłowych. Własnoręczne oczyszczanie orzechów byłoby karkołomnym zadaniem i na pewno nie zachęcałoby do częstszego ich spożywania. A tymczasem stanowią częsty dodatek do sałatek, kremów oraz ciast. Warto także wspomnieć, że orzechy makadamia są odporne na temperatury sięgające 198 stopni Celsjusza, dzięki czemu mogą być smażone oraz gotowane bez ryzyka utraty swojego charakterystycznego aromatu.Właściwości odżywcze orzechów makadamia
Wyrazisty smak nie jest jedyną cechą, która wyróżnia te egzotyczne bakalie. Orzechy makadamia znane są przede wszystkim z wysokiej, bo aż 70-procentowej, zawartości tłuszczu. Większość tej liczby stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym m.in. kwas oleinowy. Nie powinno to jednak nikogo przerażać, ani niepokoić – kwasy z tej grupy nie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, a wspomagają pracę serca i pomagają utrzymać skórę w dobrym stanie. Z kolei zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to około 3-4%. Podobnie jak orzechy pekan, pestki owoców makadamia charakteryzują się wysoką wartością energetyczną. 100 gramów produktu to około 700 kcal. Tutaj także pragniemy Cię uspokoić. Znaczna ilość kalorii nie oznacza, że orzechy makadamia będą szkodzić figurze. Wręcz przeciwnie. Substancje zawarte w orzechach pomagają regulować poziom glukozy we krwi, eliminując „ochotę na słodkie”. Co więcej, wspomniane wcześniej tłuszcze nie są magazynowane przez organizm, więc Twoja sylwetka na pewno przez nie nie ucierpi. Wśród najważniejszych minerałów w składzie orzechów możemy wymienić wapń, magnez, fosfor, żelazo i potas. Orzechy makadamia obfitują także w mangan i miedź, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B.Cecha charakterystyczna? Zbawienny wpływ na organizm!
Z takiego połączenia składników odżywczych i minerałów musiało wyniknąć coś dobrego. Pestki makadamia charakteryzują się pozytywnym wpływem na funkcjonowanie całego organizmu. Po pierwsze, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi oraz redukują uczucie stresu. Dzięki temu, stanowią ważny bastion w walce z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak miażdżyca, cukrzyca, zawały serca czy rak jelita grubego. Mało tego, dzięki obecności kwasów omega-6 i omega-3 orzechy makadamia wspomagają pracę mózgu, poprawiając koncentrację i ułatwiając zapamiętywanie. Z tego powodu polecane są np. studentom przed sesją. Po orzechy makadamia powinny sięgać także przyszłe mamy. Regularne spożywanie orzechów w trakcie ciąży może ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka w przyszłości. Włącz orzechy makadamia do swojej diety w formie szybkiej przekąski lub dodatku do wypieków i sałatek, a Twój organizm na pewno Ci podziękuje.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana